Zkrácený úvazek

• (neregistrovaný)

17. 8. 2012 10:01

Chci se zeptat zda mi může zaměstanavatel nařídit práci na zkrácený úvazek. Končí mi rodičovská dovolená a zaměstnavatel mě chce zpět jen na poloviční úvazek. Musím souhlasit, nebo mám i jinou možnost? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 8. 2012 10:10

jasná (neregistrovaný)

Re: zkrácený úvazek
      Musí vás zaměstnat podle podmínek ve smlouvě. Pokud jste pracovala na plný úvazek, tak vám zaměstnavatel sám od sebe úvazek snížit nemůže, s tím by jste musela souhlasit.
      Zřejmě pokud nebudete souhlasit, tak vám dá výpověď, zde by náleželo odstupné.

• 17. 8. 2012 10:11

xy5

pokud jste před odchodem na MD, RD pracovala na plný úvazek, pak, pokud byste chtěla přistoupit na změnu na poloviční úvazek, musel by být sjednán dodatek k PS
      máte 4 možnosti:
      buď na požadavek zam-tele přistoupíte (některé matky marně po zam-teli chtějí zkrác. úvazek, alespoň na nějakou dobu, aby se mohly věnovat rodině - zvláště, když má manžel/druh dostatečný příjem, ale zam-tel na to nechce přistoupit)
      a nebo se nedohodnete, nastoupíte zpět do práce na plný úvazek, ale zam-tel Vám dá výpověď, protože pro Vás nemá práci (nárok na odstupné)
      pokud se nedohodnete, můžete se dohodnout na ukončení PP:
      - buď budete žádat důvod ukončení PP - např. nadbytečnost, pak byste měla nárok na odstupné
      nebo se dohodnete na ukončení PP (bez důvodu) - to by pak nebyl nárok na odstupné

• 17. 8. 2012 10:52

mhanka (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. V práci bych chtěla zůstat, protože bychom chtěli druhé dítě a pravděpodobně bych s ním musela zůstat na rizikovém těhotenství. A kdybych pracovala na zkrácený úvazek bylo by to i za menší mzdu. Tudíž bych dostávala malé nemocenské dávky a následně i mateřskou. Děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).