Re: dvě exekuce
Když si bude posílat peníze ze svého účtu, tak si může posílat kolik chce. Vy jste ovšem omezená zákonem.
Ty rozsudky se skutečně jmenují "Nařízení výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy"? Potom byste měla poslat zam-ce za předchozím zam-telem, aby vám donesl potvrzení o zaměstnání. Z něho se dozvíte pořadí (není to datum nařízení výkonu rozhodnutí, ale datum jeho doručení prvnímu plátci mzdy). Bez pořadí se nedá poradit - zda celou srážku rozpočítat poměrem nebo jestli poměrem rozpočítat pouze druhou třetinu a srážku bez omezení.
§ 280 OSŘ
(1) Jsou-li srážky ze mzdy prováděny k vydobytí několika pohledávek, uspokojí se jednotlivé pohledávky z první třetiny zbytku čisté mzdy podle svého pořadí bez ohledu na to, zda jde o přednostní pohledávky nebo o pohledávky ostatní.
(2) Dochází-li podle § 279 odst. 1 ke srážkám z druhé třetiny zbytku čisté mzdy, uspokojí se z ní bez zřetele na pořadí nejprve pohledávky výživného a teprve pak podle pořadí (odstavec 3) ostatní přednostní pohledávky. Nepostačí-li částka sražená z druhé třetiny k uspokojení všech pohledávek výživného, uspokojí se nejprve běžné výživné všech oprávněných a pak teprve nedoplatky za dřívější dobu, a to podle poměru běžného výživného. Nebylo-li by však částkou sraženou z druhé třetiny kryto ani běžné výživné všech oprávněných, rozdělí se mezi ně částka sražená z druhé třetiny poměrně podle výše běžného výživného bez ohledu na výši nedoplatků.
(3) Pořadí pohledávek se řídí dnem, kdy bylo plátci mzdy doručeno nařízení výkonu rozhodnutí. Bylo-li mu doručeno téhož dne nařízení výkonu rozhodnutí pro několik pohledávek, mají tyto pohledávky stejné pořadí; nestačí-li částka na ně připadající k jejich plnému uspokojení, uspokojí se poměrně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 8. 2012 10:01
Prosím ..poraďte.
Máme zaměstnance, který k nám nastoupil a přinesl kopie soudních rozsudků, které určují kolik se mu má strhávat ze mzdy...
mám platit výživné na dvě děti.
Již jsem si zkoušela vypočítat, kolik mu budou dvě přednostní exekuce činit...
vyšlo mi Kč 4 828,--
Nyní mám dotaz:
na syna má rozsudek Kč 3 500,- ze dne 13.4.2011
na dceru má určeno soudem Kč 3 000,- ze dne 18.4.2011.
Jak to máme poslat..rovným dílem... 4 828/2???
Sám zaměstnanec nás žádá o posílání 70% stržené exekuce na syna a zbytek na dceru...jak máme postupovat??
Děkuji moc všem za podporu a pomoc...