Re: Teplo na dílně
Protože se otázka na toto téma s létem a zimou dokolečka opakuje a k teplotám stěžejní NV 361/2007 Sb. nepatří ke čtenářsky přívětivým, hodím sem k předpisu vysvětlující článek. NV si z netu stáhněte
http://portal.gov.cz/app/zakony/?path=/portal/obcan/
vysvětlující článek se na něj odkazuje. Jinak povinnosti zam-tele k tomuto tématu rámcově určuje
§ 101 až 108 zákoníku práce
+
zák. 309/2006 Sb.
§2
(1) Zaměstnavatel je povinen zajistit, aby pracoviště byla prostorově a konstrukčně uspořádána a vybavena tak, aby pracovní podmínky pro zaměstnance z hlediska bezpečnosti a ochrany zdraví při práci odpovídaly bezpečnostním a hygienickým požadavkům na pracovní prostředí a pracoviště, aby
b) ..., měla stanovené mikroklimatické podmínky, zejména pokud jde o objem vzduchu, větrání, vlhkost, teplotu a zásobování vodou,
§ 7
(1) Jestliže se na pracovištích zaměstnavatele vyskytují rizikové faktory, je zaměstnavatel povinen pravidelně, a dále bez zbytečného odkladu vždy, pokud dojde ke změně podmínek práce, měřením zjišťovat a kontrolovat jejich hodnoty a zabezpečit, aby byly vyloučeny nebo alespoň omezeny na nejmenší rozumně dosažitelnou míru. Při zjišťování, hodnocení a přijímání opatření k dodržení nejvyšších přípustných hodnot je povinen postupovat podle prováděcího právního předpisu. Rizikovými faktory jsou zejména ... a nepříznivé mikroklimatické podmínky (například extrémní chlad, teplo a vlhkost). Nelze-li výskyt biologických činitelů a překročení nejvyšších přípustných hodnot rizikových faktorů vyloučit, je zaměstnavatel povinen omezovat jejich působení technickými, technologickými a jinými opatřeními, kterými jsou zejména úprava pracovních podmínek, doba výkonu práce, zřízení kontrolovaných pásem, používání vhodných osobních ochranných pracovních prostředků nebo poskytování ochranných nápojů.
+
NV 361/2007 Sb.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 8. 2012 11:51
Dobrý den, prosím o informaci. Pracuji v provoze s lisy na plasty. Máme tady v tyto dny hrozné teplo a právě tento týden na mě vyšla odpolední směna. Dílna je celá prosklená, takže je vyhřátá od slunce a samotné stroje také vydávají značné teplo. Teploměr v místnosti ukazuje 33 stupňů.
Nemáme mít nějaké častější přestávky nebo zkrácenou pracovní dobu? Jsem cukrovkář a vysoké teploty mi nedělají dobře když jsem v klidu, natož při práci.
Zkoušel jsem hledat sám nějaký zákon, ale bohužel tomu moc nerozumím.
Děkuji