Re: od kdy student?
Byla jste příliš iniciativní. Pokud studium pokračujem, řádně jste ukončila magisterské studium a pokračujete v dalším studiu, máte stále statut studenta a stát byl za vás plátcem na zdravotním pojištění i přes prázdninové měsíce, nic jste neměla platit. Jakmile budete mít potvrzení o studiu, písemně požádejte vaší pojišťovnu o navrácení vámi zaplaceného pojištění a spolu s potvrzením o studiu doručte na vaší pojišťovnu. Domnívám se, že tento přeplatek by vám měl být vrácen.
No já jsem zanesla na pojišťovnu potvrzení o ukončení studia a řekla jsem paní, co to vyřizovala, že nejspíš budu v září opět student, nevěděla jsem, jestli mě vezmou nebo ne. A ona mi dala papírek s VS a číslem účtu, kam mám zaplatit 1080 Kč. Vůbec se nezmínila o možnosti, že bych nemusela nic platit. Děkuji za ujasnění.
jj,tak to vypadá, když chcete radu až poté, co jste zaplatila.
Kdybyste se tak,jako se ptáte teď, zeptala už tehdy, mohla jste mít o starost méně. Ale nezoufejte, třeba vám korunky vrátí.
I kdybyste studovat nezačala, tak jste byla jako student pojištěna státem ještě v červenci, protože když končí VŠ studium, tak se posuzuje ještě měsíc po měsíci, ve kterém byly státnice. Ty jste měla v červnu a v červenci jste nebyla po celý měsíc zaměstnaná s odvodem pojistného, takže ani za červenec byste nemusela pojištění doplácet.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
20. 8. 2012 15:59
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu.
Začátkem června jsem odstátnicovala (magisterské studium) a hned jsem začala pracovat na DPP do 10 tis., ze které se neodvádí soc. ani zdrav. Do konce června jsem byla pojištěncem státu. V červenci jsem zanesla na zdravotní pojišťovnu potvrzení o ukončení studia. Za červenec jsem si zaplatila zdravnotní pojištění sama a za srpen zaplatím. 3.9. mám zápis opět na prezenční studium (ještě mi není 26 let). Budu již po celé září studentem, za kterého platí pojistné stát? Čili opět zanést na pojišťovnu potvrzení o studiu? Pracovat na DPP budu i nadále.
Je tento postup správný? Děkuji.