Re: Doklad o použití + DPH
1) doklad o použití podle knihy jízd za 07/2012 by měl být vystaven a DPH odvedena za 07/2012 a v tomtéž měsíci i přidaňujete zaměstnanci 1 % z pořizovací ceny auta min. 1000,00 Kč
2) neúčtujete o základu daně, ale pouze o DPH a to 548.N/343, přičemž účet 548 je nedaňový.
Ještě prosím k bodu 2)
Původně jsem to takto také chápal, ale nebyl jsem si jist
zda mi bude sedět v přiznání DPH - základy +daň, a jak to do přiznání dostanu.
Když fakturu za PMH obdržím v 8/2012 a dle podkladů z ní spočítám částku, kterou odvenu FÚ v témže měsíci .Bude ve správném měsíci odvedena .
děkuji předem za pochopení a Vaši trpělivost
1) Odvod DPH v 07/2012 v odpovědi se týká odvodu DPH z auta. Z dotazu jsem se domnívala, že i z auta za 07/2012 chcete odvádět DPH až v 08/2012. Pokud FA za PHM obdržíte až v 08/2012 a pro stanovení základu daně z PHM použijete cenu dle FA, pak z PHM odvedete DPH v 08/2012, jelikož dříve nebylo možno zjistit skutečnou cenu za spotřebované PHM. Já bych ale pro stanovení ZD použila cenu PHM podle vyhlášky na rok 2012 a pak bych vystavila pouze jeden doklad o použití za příslušný měsíc a to zároveň za leasing i PHM, případně k jiným zd. plněním souvisejících s provozem, údržbou či opravou auta. Ale to je čistě na vás, jaký postup zvolíte.
2) V DaP k DPH budete mít jak základ daně, tak DPH. Účtovat ale budete pouze o DPH. Pro kontrolu vazby ZD na výstupu a výnosů a musíte počítat i s dokladem o použití, o kterém není účtováno.
Slyšela jsem, že někomu software neumožňuje neúčtovat o ZD. Pak jedině účtovat 395/395.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
20. 8. 2012 16:11
Dobrý den, prosím někoho hodného o kontrolu, zda můj postup je správný. Za měsíc 7/2012 přidaňuji zaměstnanci 1% pořizovací ceny os. vozu. Vozidlo má firma na operativní leasing. Nájemné je celé daňově uznatelný náklad DPH bylo uplatněno v plné výši. Dle § 14odst.4 písm.b ZDPH musím vystavit doklad o použití a odvést DPH na výstupu v poměru podle skutečných ujetých km soukr. za 7/2012. Bude správné účtování 648... nedaňové/343.
Doklad o použití na PHM za soukr.ujeté km
fakturu za 7/2012 obdržím dne 16. 8. 2012 a tento den uplatním odpočet v plné výši a současně vystavím doklad o použití na PHM za soukromé km a odvedu dPH na výstupu. Prosím bude tento postup správný, když přidaňuji zaměstnanci za 7/2012. a DPH odvedu až 8/2012
Předem všem děkuji
Boris