Doklad o použití + DPH

• (neregistrovaný)

20. 8. 2012 16:11

Dobrý den, prosím někoho hodného o kontrolu, zda můj postup je správný. Za měsíc 7/2012 přidaňuji zaměstnanci 1% pořizovací ceny os. vozu. Vozidlo má firma na operativní leasing. Nájemné je celé daňově uznatelný náklad DPH bylo uplatněno v plné výši. Dle § 14odst.4 písm.b ZDPH musím vystavit doklad o použití a odvést DPH na výstupu v poměru podle skutečných ujetých km soukr. za 7/2012. Bude správné účtování 648... nedaňové/343.

Doklad o použití na PHM za soukr.ujeté km

fakturu za 7/2012 obdržím dne 16. 8. 2012 a tento den uplatním odpočet v plné výši a současně vystavím doklad o použití na PHM za soukromé km a odvedu dPH na výstupu. Prosím bude tento postup správný, když přidaňuji zaměstnanci za 7/2012. a DPH odvedu až 8/2012

Předem všem děkuji
    Boris

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 8. 2012 18:27

annonym (neregistrovaný)

Re: Doklad o použití + DPH
      1) doklad o použití podle knihy jízd za 07/2012 by měl být vystaven a DPH odvedena za 07/2012 a v tomtéž měsíci i přidaňujete zaměstnanci 1 % z pořizovací ceny auta min. 1000,00 Kč
      2) neúčtujete o základu daně, ale pouze o DPH a to 548.N/343, přičemž účet 548 je nedaňový.

• 20. 8. 2012 20:16

BT (neregistrovaný)

Ještě prosím k bodu 2)
      Původně jsem to takto také chápal, ale nebyl jsem si jist
      zda mi bude sedět v přiznání DPH - základy +daň, a jak to do přiznání dostanu.

Když fakturu za PMH obdržím v 8/2012 a dle podkladů z ní spočítám částku, kterou odvenu FÚ v témže měsíci .Bude ve správném měsíci odvedena .

děkuji předem za pochopení a Vaši trpělivost

• 21. 8. 2012 7:45

annonym (neregistrovaný)

1) Odvod DPH v 07/2012 v odpovědi se týká odvodu DPH z auta. Z dotazu jsem se domnívala, že i z auta za 07/2012 chcete odvádět DPH až v 08/2012. Pokud FA za PHM obdržíte až v 08/2012 a pro stanovení základu daně z PHM použijete cenu dle FA, pak z PHM odvedete DPH v 08/2012, jelikož dříve nebylo možno zjistit skutečnou cenu za spotřebované PHM. Já bych ale pro stanovení ZD použila cenu PHM podle vyhlášky na rok 2012 a pak bych vystavila pouze jeden doklad o použití za příslušný měsíc a to zároveň za leasing i PHM, případně k jiným zd. plněním souvisejících s provozem, údržbou či opravou auta. Ale to je čistě na vás, jaký postup zvolíte.
      2) V DaP k DPH budete mít jak základ daně, tak DPH. Účtovat ale budete pouze o DPH. Pro kontrolu vazby ZD na výstupu a výnosů a musíte počítat i s dokladem o použití, o kterém není účtováno.
      Slyšela jsem, že někomu software neumožňuje neúčtovat o ZD. Pak jedině účtovat 395/395.

• 21. 8. 2012 7:53

BT (neregistrovaný)

Mnohokrát děkuji za odpověď, jste skvělá a hrozně jste mi pomohla.
      Už jsem z toho byl celý špatný.Přeji Vám pěkný pohodový den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).