Výpověď a nárok na odstupné

• (neregistrovaný)

20. 8. 2012 21:55

Dobrý den,

můj zaměstnavatel mi dnes sdělil, že z důvodu nedostatku financí společnosti se musí ušetřit na mzdách a to těmito způsoby: odchod ze společnosti, snížení mzdy, zkrácení úvazku a tím i peněz, živnostenský list.
    Já jsem se rozhodla odejít ze společnosti. Výpověd tedy bude dohodou. Zajímá mne, zda mám nárok na odstupné.
    Děkuji za rady a odpovědi,
    Lucie Š.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 8. 2012 22:19

div (neregistrovaný)

Re: Výpověď a nárok na odstupné
      Vzhledem k tomu, že se zde denně opakuje, že výpověď dohodou je nesmysl, který neexistuje, pokud jste toto uzavřela - samozřejmě žádný nárok na odstupné není. Buď dohoda nebo výpověď. Odstupné podle toho jaký § bude použit.

• 21. 8. 2012 9:05

klara2 (neregistrovaný)

Přesně tak, pokud podepíšete dohodu, nenáleží Vám odstupné a prac.poměr končí dnem, na kterém se "dohodnete". Pokud byste se šla hlásit na ÚP, náleží Vám 45% podpory v nezam. po celou dobu nároku. Pokud byste dostala výpověď např. z důvodu nadbytečnosti, tak by Vám "mělo" náležet odstupné podle odprac. let - do 1 roku ve společnosti ve výši 1 měsíčního odstup., 1-2 roky ve výši 2měsíčního odstupného.. najdete to tady na BC v zákoníku.

• 21. 8. 2012 9:11

RenataH (neregistrovaný)

To není přesné, pokud bude v dohodě uveden důvod, který zakládá nárok na odstupné, tj. např. nadbytečnost (ale je potřeba ho v dohodě uvést), je nárok na odstupné (stejně jako u výpovědi ze stejného důvodu)a podpora náleží nezkrácená (samozřejmě po vyčerpání odstupného)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).