Re: Odvody a zaokrouhlování
Zákon č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti
§ 5d
Vyměřovací základy podle § 5 až 5c se zaokrouhlují na celé koruny směrem nahoru.
§ 7 Sazby pojistného
odst.5) Pojistné se zaokrouhluje na celé koruny směrem nahoru.
Zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění
§ 2 Výše pojistného
odst.2) Výši pojistného je jeho plátce povinen si sám vypočítat. Pojistné se zaokrouhluje na celé koruny směrem nahoru.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
Nová povinnost firem už běží: Registraci zaměstnanců usnadní jednoduchý dotazník
OSVČ v časové pasti: Některé musí podat přehled už do 8. dubna
ČSSZ upozorňuje: Navazující zaměstnání se nově hlásí jinak
Senioři řidiči a povinné lékařské prohlídky: Nová pravidla neplatí vždy
Říkali jim hadráři a věštili krach. Dnes patří k lídrům trhu s bytovým textilem
21. 8. 2012 8:15
Chci se zeptat, zda to dělám dobře, zatím mi vždycky odvody vyšly, ale tentokrát nastal rozdíl v souhrném údaji při přehledu pojistého a při výpočtu
2 zaměstnanci
HM 8 626
(ZP zaměstnanec 389,- SP zaměstnanec 561,- ZP zaměstnavatel 777,- SP zaměstnavatel 2157,- )
HM 8 524
(ZP zaměstnanec 384,- SP zaměstnanec 555,- ZP zaměstnavatel 768,- SP zaměstnavatel 2131)
Jsem naučená ze školy, že částky se vždy zaokrouhlovaly na celé koruny nahoru, tak by to mělo být ok.
Úhrn vyměřovacích základů je tedy 17 150,-
Vždy pak dělám kontrolní součty i kvůli platbám.
Dle výpočtů za zaměstnance i za zaměstnavatele
ZP 2318,-
SP 5404,-
V přehledech pak přepočítávám zda sedí zp celkem odvoz z vyměřovacího základu 13,5 % - to je 2316,- (rozdíl 2 kč)
a sp 31,5 % - to je 5 403 (rozdíl 1 kč)
V tomto případě jsem tedy odvedla ty vyšší částky, aby to bylo v pořádku. Vím, že je to prkotina v zaokrouhlování, jen mi vrtá hlavou, jestli by k tomuhle vůbec mělo kdy dojít :o) Tak se chci utvrdit, že jsem to udělala ok.
Díky za radu předem