Odvody a zaokrouhlování

• (neregistrovaný)

21. 8. 2012 8:15

Chci se zeptat, zda to dělám dobře, zatím mi vždycky odvody vyšly, ale tentokrát nastal rozdíl v souhrném údaji při přehledu pojistého a při výpočtu

2 zaměstnanci
    HM 8 626
    (ZP zaměstnanec 389,- SP zaměstnanec 561,- ZP zaměstnavatel 777,- SP zaměstnavatel 2157,- )

HM 8 524
    (ZP zaměstnanec 384,- SP zaměstnanec 555,- ZP zaměstnavatel 768,- SP zaměstnavatel 2131)

Jsem naučená ze školy, že částky se vždy zaokrouhlovaly na celé koruny nahoru, tak by to mělo být ok.

Úhrn vyměřovacích základů je tedy 17 150,-
    Vždy pak dělám kontrolní součty i kvůli platbám.

Dle výpočtů za zaměstnance i za zaměstnavatele
    ZP 2318,-
    SP 5404,-

V přehledech pak přepočítávám zda sedí zp celkem odvoz z vyměřovacího základu 13,5 % - to je 2316,- (rozdíl 2 kč)
    a sp 31,5 % - to je 5 403 (rozdíl 1 kč)

V tomto případě jsem tedy odvedla ty vyšší částky, aby to bylo v pořádku. Vím, že je to prkotina v zaokrouhlování, jen mi vrtá hlavou, jestli by k tomuhle vůbec mělo kdy dojít :o) Tak se chci utvrdit, že jsem to udělala ok.

Díky za radu předem

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 8. 2012 9:00

xJ (neregistrovaný)

Re: Odvody a zaokrouhlování
      Zákon č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti
      § 5d
      Vyměřovací základy podle § 5 až 5c se zaokrouhlují na celé koruny směrem nahoru.
      § 7 Sazby pojistného
      odst.5) Pojistné se zaokrouhluje na celé koruny směrem nahoru.

Zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění
      § 2 Výše pojistného
      odst.2) Výši pojistného je jeho plátce povinen si sám vypočítat. Pojistné se zaokrouhluje na celé koruny směrem nahoru.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).