Re: II. důchod. pilíř
přesně tyto otázky se mi taky honí hlavou, já osobně půjdu do III. pilíře a raději si budu platit vyšši penzijko... zrovna včera vyšel byl o tom zajímavý článek - že ani po podpisu smlouvy už to nejde zrušit a pokud Vás doma navštíví poradci, tak je zcela možné, že některé informace ani neobdržíte a pak už máte smůlu, hlavně by si měli lidi uvědomit, že se navíc srazí 2% z jejich platu, takže budou mít nižší mzdu
Tady je taky dobrý článek : http://ohrozeny.podnikatel.cz/clanky/prevratna-novinka-v-odvodech-za-zamestnance-i-osvc/
Osobní názor - 2. pilíř nebrat, tak radím i svým synům.
>>
>>přesně tyto otázky se mi taky honí hlavou, já osobně
>>půjdu do III. pilíře a raději si budu platit vyšši
>>penzijko... zrovna včera vyšel byl o tom zajímavý
>>článek -
>>že ani po podpisu smlouvy už to nejde zrušit a pokud
>>Vás doma navštíví poradci, tak je zcela možné, že
>>některé informace ani neobdržíte a pak už máte smůlu,
>>hlavně by si měli lidi uvědomit, že se navíc srazí 2%
>>z
>>jejich platu, takže budou mít nižší mzdu
>
>Tady je taky dobrý článek :
>>http://ohrozeny.podnikatel.cz/clanky/prevratna-novinka-v-odvodech-za-zamestnance-i-osvc/
>Osobní názor - 2. pilíř nebrat, tak radím i svým
>synům.
Souhlasím.
II. pilíř je vymyšlen hlavně pro penzijní fondy. Hodnota uložených peněz bude trvale tunelována mj. prostřednictvím poplatků.
Re: II. důchod. pilíř/II.důchod.stéblo
Spíš než vzpomínání na minulost a úvahy nad tím, kdo všechno je tunelář, je třeba vzít v potaz i úvahu mj. následující věci :
1. Jaký je rozdíl mezi II. a III. pilířem ? Z hlediska zhodnocení, garance peněz a poplatkové náročnosti žádný, rozdíl je pouze ve způsobu placení příspěvků. Kdo tedy odmítá II. pilíř, měl by odmítnout i ten III.
2. Uvědomte si, jaká je kontrukce státního důchodu - víte velmi dobře, že daleko více než na platu závisí na pojištěné době. V souvislosti s tím pak zkuste odhadnout, jaký bude státní důchod, pokud v II.pilíři nebudete a naopak, pokud budete.
3. Předešlý bod je jen teorie - vzhledem k demografickému vývoji populace je stávající výpočet státního důchodu neudržitelný, tzn. že státní důchod bude ve skutečnosti nižší. A důchod bude tím nižší, čím větší čas zbývá do odchodu do penze.
4. Pokud je HM např. 20 tis., tak do II. pilíře půjde 1.000 Kč/měsíčně. Pokud ne, zůstane Vám 600 Kč. Pokud dokážete ze svých 600 Kč "udělat" více peněz vlastními silami, než fond z 1000 Kč/měsíc, tak do fondu nechoďte.
Těch hledisek je docela dost - výše platu (ani ne ten současný, ale očekávaný budoucí !). Mladším a jakž takž vydělávajícím lidem se II. pilíř vyplatí. Nám starším, byť slušně vydělávajícím, se ASI taky vyplatí. Jenom se mi nelíbí, že na přechod mám pouhých 6 měsíců a tak mám pocit, že mi to někdo vnucuje. A pokud není z fondu cesta ven, pak pro mne není ani cesta dovnitř.
Re: II. důchod. pilíř/II.důchod.stéblo
>
>Spíš než vzpomínání na minulost a úvahy nad tím, kdo
>všechno je tunelář, je třeba vzít v potaz i úvahu mj.
>následující věci :
>
>1. Jaký je rozdíl mezi II. a III. pilířem ? Z hlediska
>zhodnocení, garance peněz a poplatkové náročnosti
>žádný, rozdíl je pouze ve způsobu placení příspěvků. Kdo
>tedy odmítá II. pilíř, měl by odmítnout i ten III.
>
>2. Uvědomte si, jaká je kontrukce státního důchodu -
>víte velmi dobře, že daleko více než na platu závisí na
>pojištěné době. V souvislosti s tím pak zkuste
>odhadnout, jaký bude státní důchod, pokud v II.pilíři
>nebudete a naopak, pokud budete.
>
>3. Předešlý bod je jen teorie - vzhledem k
>demografickému vývoji populace je stávající výpočet státního
>důchodu neudržitelný, tzn. že státní důchod bude ve
>skutečnosti nižší. A důchod bude tím nižší, čím větší čas
>zbývá do odchodu do penze.
>
>4. Pokud je HM např. 20 tis., tak do II. pilíře půjde
>1.000 Kč/měsíčně. Pokud ne, zůstane Vám 600 Kč. Pokud
>dokážete ze svých 600 Kč "udělat" více peněz vlastními
>silami, než fond z 1000 Kč/měsíc, tak do fondu
>nechoďte.
>
>Těch hledisek je docela dost - výše platu (ani ne ten
>současný, ale očekávaný budoucí !). Mladším a jakž
>takž vydělávajícím lidem se II. pilíř vyplatí. Nám
>starším, byť slušně vydělávajícím, se ASI taky vyplatí.
>Jenom se mi nelíbí, že na přechod mám pouhých 6 měsíců a
>tak mám pocit, že mi to někdo vnucuje. A pokud není z
>fondu cesta ven, pak pro mne není ani cesta dovnitř.
>
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 8. 2012 7:44
Vím, že zde diskutují i odborníci na různá pojištění, tak by mě zajímalo, jak je to s tím II. pilířem důchodového pojištění. Mě nikdo nepřesvědčí, abych do toho vstupovala - jsem ve věku, kdy bych se snad měla dožít důchodu od státu. Jde mi o to, co poradit dětem a ostatním mladým v příbuzenstvu. Mně se to vůbec nelíbí - píší, že se z něho nedá nikdy vystoupit.
- Co když dotyčný pojištěnec přijde o zaměstnání, jak bude mět přispívat do tohoto pilíře, aniž by mu peníze, které tam naspořil, nějak nezmizely?
- Co když zam-tel zam-ci peníze srazí, ale na jeho účet je nebude posílat? Vždyť už teď zam-telé sráží zam-cům, ale neodvádíí SP, ZP, daně, tak proč by nemohl nějaký vykuk zam-tel zam-ci peníze srazit, ale neodeslat? Myslím, že nad touto možností snad nikdo nepřemýšlel, když zákon schvalovali.
- Tento II. pilíř se vyplatí lidem, kteří mají průměrné a nadprůměrné výplaty. Kalkulátor na www.mpsv.cz jsem zkoušela, ale moc výhodné pro "obyčejné lidi" mi to nepřipadá.
- Kde je záruka, že se peníze za několik let z tohoto systému nevytratí jako v 50. letech, kdy také rodičům a prarodičům z takovéhoto spoření na stáří nic nezbylo?
Co si o tom myslíte?