Re: krácení dovolené po PPM a rodič.dovo
Teď jsem vás nepochopila. Proč vás zajímají svátky v době rodič. dovolené?
Uvažuju špatně? Zajímají mě neodpracované dny, protože podle jejich počtu krátím dovolenou (za prvých 100 a pak za každých 21). A svátek když nepřipadne na prac.den neměl by být zameškaným dnem, který se do toho počítá. To mě trochu mate, když do odpracovaných se v době PPM počítá. Díky za názor
Pokud na den svátku, který by jinak byl zaměstnancovým pracovním dnem, připadne nemoc, rodičovská, nepl. volno nebo ošetřovačka, tak tento den počítám do neodpracovaných dnů. To proto, že v tento den nemá svátek, ale nemoc, rodičovskou atd.
A naopak, pokud na tento sváteční den připadne mateřská nebo prostě nemá žádnou absenci, ale prostě pro svátek nepracuje, pak se do odpracovaných dnů počítá, právě proto, že je to jeho pracovní den a on v tento den není ani na rodičovské, ani nemocný atd.
Souhlasím s vámi, jenže bohužel já někdy jinou možnost nemám, protože on je aspoň ochoten se pod svůj názor podepsat. Když potom s vedením závodu řeším jak postupovat, tak většinou řeknou, že tedy podle toho názoru, který mám písemně.
Já vím, že pro případný soud to nehraje žádnou roli, ale člověk je tak nějak klidnější, když se sám musí rozhodnout, tak to má černé na bílém od známého právníka.
Čím svůj názor Šubrt podpořil? Přece když je člověk nemocný, tak ten svátek neodpracuje ne proto, že je svátek a on měl tudíž volno (v takovém případě by se tento den nezapočítal jako neodpracovaný, ale naopak jako odpracovaný), ale proto, že byl nemocný - a tudíž tento den přece musím vést jako neodpracovaný a nezapočítávat ho do odpracovaných.
Já svátek, který připadl na obvyklý pracovní den, avšak zaměstnanec měl v tento den nemoc, do neodpracovaných dnů nezapočítávám, a to s odvoláním na slova "zameškaná směna" použité v § 223 odst. 1 ZP - zamestnanci v důsledku svátku v tento den směna odpadla, tudíž nic nemohl zameškat.
Nevím, co řešíte. Jak Kara, tak jasná píšou, že
>>>>>>>počítají svátky, takže se s plánovacím kalendářem
>>>>>>>sejdou.
>>>>>>>Tedy pokud budou z nějakého důvodu mít tu potřebu.
>>>>>>
>>>>>>Ovšem např. JUDr. Šubrt na to má jiný názor - při
>>>>>>nemoci svátky nezapočítávat. Mám to od něj i písemně.
>>>>>>
>>>>>>Takže co právník - to jiný názor.
>>>>>
>>>>>Právě, co právník to jiný názor. Nechci vám all
>>>>>odporovat, ale na Šubrta osobně nedám, již jsem se na
>>>>>jeho
>>>>>názoru spálila. Má vědomosti, ale bohužel pouze
>>>>>teoretické, ne vždy je dokáže převést do praxe.
>>>>
>>>>Souhlasím s vámi, jenže bohužel já někdy jinou
>>>>možnost
>>>>nemám, protože on je aspoň ochoten se pod svůj názor
>>>>podepsat. Když potom s vedením závodu řeším jak
>>>>postupovat, tak většinou řeknou, že tedy podle toho
>>>>názoru,
>>>>který mám písemně.
>>>>Já vím, že pro případný soud to nehraje žádnou roli,
>>>>ale člověk je tak nějak klidnější, když se sám musí
>>>>rozhodnout, tak to má černé na bílém od známého
>>>>právníka.
>>>
>>>Čím svůj názor Šubrt podpořil? Přece když je člověk
>>>nemocný, tak ten svátek neodpracuje ne proto, že je
>>>svátek a on měl tudíž volno (v takovém případě by se
>>>tento
>>>den nezapočítal jako neodpracovaný, ale naopak jako
>>>odpracovaný), ale proto, že byl nemocný - a tudíž
>>>tento
>>>den přece musím vést jako neodpracovaný a
>>>nezapočítávat ho do odpracovaných.
>>Já svátek, který připadl na obvyklý pracovní den,
>>avšak zaměstnanec měl v tento den nemoc, do
>>neodpracovaných dnů nezapočítávám, a to s odvoláním na
>>slova
>>"zameškaná směna" použité v § 223 odst. 1 ZP -
>>zamestnanci v
>>důsledku svátku v tento den směna odpadla, tudíž nic
>>nemohl zameškat.
>
>Takže ho naopak započítáváte mezi dny odpracované?
bod 4
http://www.mzdovapraxe.cz/archiv/dokument/doc-d28832v36010-vykladova-stanoviska-akv-iv-prijata-na-zasedani-kolegia-exp/
Možná proto, že mi je poslal dřív, než se v Kolegiu poradili .
Vážená paní ,
svátek není překážkou v práci a tudíž se nezapočítává do počtu zameškaných směn, pro které se krátí dovolená podle § 223 odst. 1 ZP . To platilo jak před novým rokem (takže Váš postup nebyl v souladu se zákonem), tak to platí i nyní. S nemocenským to nemá nic společného, takže Vaše zaměstnankyně má štěstí.
Srdečně zdraví
JUDr. Bořivoj Šubrt
----- Original Message -----
From:
To: bsubrt@razdva.cz
Sent: Tuesday, January 06, 2009 1:51 PM
Subject: prosba
Vážený pane doktore,
protože bývám častou účastnicí vašich školení, na kterých jste nám dal vaši emailovou adresu, dovoluji si obrátit na na vás s tímto dotazem, za jehož zodpovězení předem děkuji.
Do této doby jsme uplatňovali při krácení dovolené toto pravidlo:
- pokud svátek připadl na obvyklý pracovní den zaměstnance, pro který se plat nekrátil a on v tuto dobu pobíral nemocenské dávky, tak jsme tento den započítávali do doby 100 dnů pro krácení dovolené.
Z důvodu, že zaměstnanec nepracoval ne proto, že byl svátek, ale proto, že byl nemocen, tudíž neměl plat za tento den, nýbrž nemocenskou dávku.
Teď ale naše mzdová účetní příšla s tím, že svátek se do této doby 100 dní nezapočítává.
Máme zaměstnankyni, která mimo jiné marodila od 1.12.-31.12.2008 a v celoročním součtu je podstatné zda svátky 24.-26.12. budeme počítat nebo ne. Se svátky má promaroděno 101 dnů, bez svátků 98.
Moc vás prosím o odpověď, zda svátky pro krácení počítat jako neodpracovanou dobu nebo ne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 8. 2012 9:50
Počítám nárok pracovnice na dovolenou za r.2009, 1.1.-25.8. RD s prvním dítětem, 26.8.-31.12. MD s druhým dítětem. Počítají se do odpracovaných dní i svátky připadající na prac.den v období MD, nebo pouze pracovní dny? Vznikl nárok na dovolenou za kal.rok, takže budu krátit za zameškané dny a tam by nesprávný počet mohl hrát roli. Děkuji moc. Z.