Exekuce/insolvenční řízení

• (neregistrovaný)

23. 8. 2012 13:40

dobrý den, můžete mi prosím poradit jak má zaměstnavatel postupovat v tomto případě:
    v červnu nám byl do datové schránky doručen exekuční příkaz na nepřednostní pohledávku. zaměstnanci srážíme a zatím deponujeme na našem účtu, protože nám ještě nebylo doručeno usnesení o nabytí právní moci exekuce. dnes nám zaměstnanec donesl kopiie jakéhosi dokladu, jmenuje se to VYHLÁŠKA, kde je napsáno že je zahájeno insolvenční řízení ve věci dlužníka (našeho zaměstnance). co z toho pro zaměstnavatele v tuto chvíli vyplývá?
    stále srážíme a čekáme, až nám exekutor toto oznámí oficiální cestou? moc děkuji za radu. setkávám se s tímto problémem poprvé

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 8. 2012 13:48

E (neregistrovaný)

Re: exekuce/insolvenční řízení
      Přestáváte srážet exekuci a začínáte srážet 2/3 na na insolvenci = přednostní pohledávka. Spojte se s insolvenčním správcem, deponované částky budete pravděpodobně již poukazovat na jeho účet.

• 23. 8. 2012 13:52

E (neregistrovaný)

ještě opravím od zahájení insolvenčního řízení do povolení oddlužení nebo do vyhlášení konkurzu nesrážíte nic, potom 2/3 na insolvenci.

• 23. 8. 2012 13:57

míla* (neregistrovaný)

a to, že mám přestat srážet mi oznámí exekutorský úřad nebo mi má stačit to potvrzení, které mi donesl zaměstnanec? to mi snad musí oznámit nějaký úřad oficiální cestou a ne že mi zaměstnanec donese nějaký papír, který bych si sama na počítači také uměla napsat.
      díky za radu

• 23. 8. 2012 16:11

Kara (neregistrovaný)

Podívejte se do insolvenčního rejstříku a podle rodného čísla tam toho zaměstnance vyhledejte. Jestliže ho tam opravdu najdete, přestaňte srážet - to vyplývá přímo ze zákona. Až přijde sdělení od insolvenčního správce, pak budete znovu srážet a srážku posílat jemu (on už to pak rozdělí věřitelům).

• 24. 8. 2012 8:22

míla* (neregistrovaný)

děkuji. ještě mi prosím poraďte, co s částkou, kterou jsme již srazili na základě exekučního příkazu? ta se zašle na účet soudního exekutora nebo také insolvenčnímu správci?

• 24. 8. 2012 8:43

martinaE (neregistrovaný)

Já měla podobný případ, kdy zam-nec měl nepřednostní srážky. Dal si návrh na insolvenci. Srážela jsem nadále jako na nepřednostní, částky jsem deponovala. Pak až mu povolili oddlužení, tak jsem peníze zaslala insolvenčnímu spráci. Ale až po rozhodnutí soudu a jeho výzvě. Předtím jsem se s ins.správcem spojila a oznámila mu, že máme deponované srážky.
      Pokud by mu oddlužení bylo zamítnuto, tak se to zašle exekutorovi.

• 24. 8. 2012 14:25

Kara (neregistrovaný)

>>
      >>>>a to, že mám přestat srážet mi oznámí exekutorský
      >>>>úřad
      >>>>nebo mi má stačit to potvrzení, které mi donesl
      >>>>zaměstnanec? to mi snad musí oznámit nějaký úřad
      >>>>oficiální
      >>>>cestou a ne že mi zaměstnanec donese nějaký papír,
      >>>>který bych si sama na počítači také uměla napsat.
      >>>>díky za radu
      >>>
      >>>Podívejte se do insolvenčního rejstříku a podle
      >>>rodného čísla tam toho zaměstnance vyhledejte.
      >>>Jestliže ho
      >>>tam opravdu najdete, přestaňte srážet - to vyplývá
      >>>přímo ze zákona. Až přijde sdělení od insolvenčního
      >>>správce, pak budete znovu srážet a srážku posílat
      >>>jemu
      >>>(on
      >>>už to pak rozdělí věřitelům).
      >>
      >>
      >>děkuji. ještě mi prosím poraďte, co s částkou, kterou
      >>jsme již srazili na základě exekučního příkazu? ta
      >>se
      >>zašle na účet soudního exekutora nebo také
      >>insolvenčnímu správci?
      >
      >Já měla podobný případ, kdy zam-nec měl nepřednostní
      >srážky. Dal si návrh na insolvenci. Srážela jsem nadále
      >jako na nepřednostní, částky jsem deponovala. Pak až
      >mu povolili oddlužení, tak jsem peníze zaslala
      >insolvenčnímu spráci. Ale až po rozhodnutí soudu a jeho výzvě.
      >Předtím jsem se s ins.správcem spojila a oznámila mu,
      >že máme deponované srážky.
      >Pokud by mu oddlužení bylo zamítnuto, tak se to zašle
      >exekutorovi.

Ale to jste zřejmě postupovala špatně.Protože jakmile je daný návrh na osobní bankrot, tak se srážení zastavuje zcela a zaměstnanec dostává všechno. A znova se začne srážet až pokud mu je návrh zamítnutý (pak se srážky opět zasílají exekutorovi nebo se zatím deponují, pokud není nabytí právní moci) nebo povolený (pak se srážky zasílají správci). Ale přiznám se, že když tady toto začalo, taky jsem si myslela, že se sráží stále a deponuje pro insolvenčního správce.
      >

• 24. 8. 2012 23:26

martinaE (neregistrovaný)

Já to tenkrát konzultovala s exekutory-jejich právníky a ti mi řekli, že mám postupovat takto.
      Vypadáto tedy, že neporadili moc dobře. Podívám se na to ještě jednou v zákoně.

• 27. 8. 2012 7:36

Janek123 (neregistrovaný)

Dobrý den, měla jsem podobný případ. Paní jsem srážela a deponovala srážky na exekuci. Zažádala si o osobní bankrot a já to zjistila asi až po 3 měsících. Bylo s tím dost práce a mých nervů... protože oddlužení byla docela novinka a nikdo v okolí s tím neměl žádné zkušenosti. Takže - sledovat insolvenční rejstřík! Jakmile se tam objeví váš zaměstnanec, tak přestáváte srážet. Počkáte na nabytí právní moci a teprve až vám soud pošle usnesení o schválení oddlužení plněním spl. kalendáře, tak začnete znovu srážet jako při přednostní pohledávce a srážku zasíláte insolvenčnímu správci, který tuto srážku rozdělí věřitelům. A ty deponované srážky jsem musela vyplatit té paní zpátky, protože exekuce nenabila právní moci. Snad jsem trošku pomohla :-)

• 27. 8. 2012 12:56

... (neregistrovaný)

Házím sem oponentní článek daň. poradkyně a mzdové účetní Ing. Sobotkové, lektor JUDr. B. Šubrt:
      V praxi nicméně panují názory, že ..., neboť se někteří domnívají, že insolvenční zákon blokuje provádění exekucí již od okamžiku, kdy je zveřejněna vyhláška o zahájení insolvenčního řízení. Tato domněnka je ovšem mylná, neboť po zahájení insolvenčního řízení o oddlužení ještě nenastávají právní účinky oddlužení, jež mají dopad na provádění srážek ze mzdy. Jakmile nastanou právní účinky oddlužení (tj. plátci mzdy je doručeno rozhodnutí o schválení oddlužení bez ohledu na to, zda nabylo právní moci či nikoliv), po dobu trvání účinků schválení oddlužení se nařízená exekuce, která by postihovala majetek ve vlastnictví dlužníka, pozastavuje, pokud ovšem nebude pohledávka přihlášena v předmětném insolvenčním řízení. V něm je ale uspokojována prostřednictvím insolvenčního správce.
      ...
      Pamatujme si tedy, že od okamžiku zveřejnění vyhlášky o zahájení insolvenčního řízení se exekuční srážky nepřerušují, tak se děje až v okamžiku, kdy nastávají právní účinky oddlužení ( je doručeno rozhodnutí o schválení oddlužení). K problematice srážek ze mzdy v souvislosti s insolvenčním řízením bude podrobněji pojednáno v některém z následujících čísel časopisu.

• 27. 8. 2012 12:56

... (neregistrovaný)

Příklad č. 4
      Zaměstnavatel obdržel dne 15. 1. 2012 exekuční příkaz (daňová pohledávka) o srážkách ze mzdy na svého zaměstnance, které nabylo právní moci 18. 2. 2012 (vyrozumění o nabytí právní moci bylo doručeno 20. 2. 2012). Zaměstnavatel ovšem již jednu nepřednostní pohledávku srážkou ze mzdy povinného uspokojuje a to od srpna 2011. Jak má nyní zaměstnavatel postupovat, jestliže bylo dne 25. 2. 2012 zahájeno insolvenční řízení s daným zaměstnancem (návrh na oddlužení byl podán dne 25. 2. 2012)?

Řešení: V našem případě je insolvenční řízení zahájeno podáním návrhu na povolení oddlužení dlužníkem dne 25. 2. 2012. Tímto dnem nicméně právní účinky insolvenčního řízení, týkající se srážek ze mzdy, ještě nenastávají, zaměstnavatel bude nadále provádět srážky ze mzdy, a to až do dne, než mu bude doručeno rozhodnutí o schválení oddlužení, ...
      Zaměstnavatel tedy bude pokračovat ve srážkách ze mzdy zaměstnance pro nepřednostní pohledávku (srážky provádí od srpna 2011) a zároveň odvádět příslušnou srážku na účet oprávněného (věřitele). Jelikož mu bylo dne 15. 1. 2012 doručeno další exekuční nařízení pro přednostní pohledávku, začne provádět srážky ze mzdy i pro ni a to už ve mzdě za leden. Srážku pro přednostní pohledávku zatím ale deponuje např. na svůj bankovní účet a vyplatí ji až v okamžiku, kdy exekuční příkaz nabude právní moci, tj. nejdříve 18. 2. 2011. Pro nepřednostní pohledávku tak bude sražena a zároveň vyplacena první třetina, pro přednostní pohledávku bude prozatím jen sražena a deponována druhá třetina ze mzdy. Třetí třetina zůstane povinnému.

• 27. 8. 2012 13:29

Janek123 (neregistrovaný)

Můj případ: srážela jsem paní srážku pro nepřednostní exekuci, která ještě nenabyla právní moci - byla deponována. Paní si zažádala o oddlužení loni v březnu, já to zjistila až v květnu, že "visí" na str. insolvenčního rejstříku. Požádala jsem soud o to, co mám dělat. Srážky jsem musela zastavit a deponované peníze vrátit paní.
      Rozhodl o tom soud - samosoudkyně. Zde je její odůvodnění:
      K Vaší žádosti ze dne ... sdělujeme, že podle ust. § 9 odst. 1 písm. c) zákona č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení – insolvenční zákon nelze provést exekuci po zahájení insolvenčního řízení, to je zahájeno zveřejněním vyhlášky o zahájení
      insolvenčního řízení na internetu. V této věci pak nelze provést exekuci a deponovat finanční prostředky p..., když usnesení o nařízení exekuce do zahájení insolvenčního řízení nenabylo právní moci, a po zahájení insolvenčního řízení už takovéto rozhodnutí i po nabytí právní moci nelze vykonat. a proto je třeba deponované finanční prostředky vrátit paní ... Srážky je poté možno provádět až na základě usnesení o schválení oddlužením plněním splátkového kalendáře.

• 27. 8. 2012 14:08

... (neregistrovaný)

Jak jsem napsal
      http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=976924
      mi článek přijde odvážný ve svém tvrzení (stěžejní není vámi uvedený §9, ale §109/1c IZ), ale dal jsem ho sem v úctě k často v odborném tisku publikujícím autorům.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).