Uplatnění nemocenské jako osvč i jako za

• (neregistrovaný)

24. 8. 2012 16:16

Lze uplatnit součastně nárok na nemocenskou jako osvč (platím si nemocenskou jako fyzická osoba) i jako zaměstnanec jiné firmi,kde mi pojištění platí zaměstnavatel.Je možné požadovat nemocenskou z pozice osvč zpětně od začátku nemoci?Marodím již 15 měsíců a nemocenskou jsem uplatnila pouze jako zaměstnanec.V případě možnost druhé nemocenské z pozice podnikatelky jak mám postupovat?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 8. 2012 17:00

inzinyrka (neregistrovaný)

Re: uplatnění nemocenské jako osvč i jak
      Teoreticky jste si měla nechat vystavit pro každé pojištění jednu neschopenku. Nemocenská dávka se může vyplatit až 3 roky pozpátku (když člověk vyhrabe ze šuplíku zapomenutou neschopenku), jako problém ale může být to, že neschopenka pro OSVČ nebyla vystavena vůbec. Na tento dotaz by Vám nejlépe odpověděli na Vaší OSSZ. Lékař může vystavit neschopenku nanejvýš 3 dny pozpátku. Může se ale stát, že existují objektivní příčiny pozdnějšího vystavení neschopenky. Lze tak učinit jen po předchozím písemném souhlasu příslušného orgánu nemocenského pojištění uděleného na základě žádosti ošetřujícího lékaře (§57 odst. 3 zákona 187/2006 o nem.pojištění). Nevím ovšem, jestli to lze vztáhnout na Váš případ - o tom by skutečně rozhodla OSSZ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).