Re: PDP jeřábnické práce
Dobrý den
Jsem na tom obdobně jako Vy. Když vystavuji faktury za jeřábnické práce, tak se ptám jeřábníků co vlastně dělali, někdy i volám do firmy, pro kterou jeřábnické práce dělali a připadám si jak blázen. Většinu faktur vystavuji v režimu PDP, pokud se jedná o stavební a montážní práce. Někdy skládají panely na stavbách a já přesně nevím, kam je dávají, jestli přímo na strop, nebo je třeba skládají na stavbě na zem. Pokud mě tam napíší stavba - panely, tak se přikláním k tomu, že to jsou jeřábnické práce s obsluhou vztahující se ke stavbě, tak jim to vyfakturuji bez DPH - režim PDP.
Pokud by jeřábník vytahoval auto z příkopu, nebo překládal zboží z auta na auto apod., tak to fakturuji s DPH - jako přeložení nákladu. Ale setkala jsem se i s tím, že u přeložení kontejneru jiná firma fakturovala v režimu PDP - bez DPH a to si myslím, že to je špatně, že se nejedná o stavební práce.
Je to hrůza, co nás to s DPH vůbec a s PDP potkalo.
Mějte se hezky a snad Vás potěší, že nás je víc, co v tom tápeme.
Novotná
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 8. 2012 10:42
Dobrý den, ani na finančním úřadě mi nejsou schopni poradit, obracím se tedy sem, zda s tímto nemáte někdo zkušenost. Faktura na jeřábnické práce s obsluhou na staveništi rodinného domu podle mě spadá do RPDP. Na faktuře mám klasicky daň vyčíslenou. Při dotazu u dodavatelské firmy mi bylo řečeno, že pokud jeřáb náklad složí na zem - do režimu to nespadá x pokud to vyzvedne přímo na stavbu např. vazníky - do režimu to spadá. Podle mě zákon neřeší, kam se náklad složí. V seznamu stavebních prací je jen napsáno: 15 pronájem jeřábu s obsluhou - jeřábnické práce (jeřáb s obsluhou) 43 tak si myslím že faktura spadá do režimu PDP. Nemáte s tímto někdo zkušenost. Jiné firmy, které pro nás dělali jeřábnické práce, vystavili fakturu vždy v režimu PDP. Děkuji moc za pomoc. Iw.