Re: exekuce - výpočet
Každý plátce mzdy by se měl starat jen o jím vyplácené mzdy a příp. plnit oznamovací povinnost (o existenci jiného plátce) vůči exekutorovi. Pokud vám od exekutora nepřišlo určení jiné výše nezabavitelné částky, tak počítáte s její standrardní výší. Exekuce se sráží i z rodičovského příspěvku, jde o jiný příjem, který se takto postihuje.
§ 299 OSŘ
(1) Ustanovení o výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy se použijí i na výkon rozhodnutí srážkami z platu, z odměny z dohody o pracovní činnosti, z odměny za pracovní nebo služební pohotovost, z odměny členů zastupitelstva územních samosprávných celků a z DÁVEK STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORY, které nejsou vyplaceny jednorázově. Srážky se dále provádějí z příjmů, které povinnému nahrazují odměnu za práci nebo jsou poskytovány vedle ní, jimiž jsou
a) ...
Pokud exekutor určil, že CELOU nezabavitelnou částku ponechá dlužníkovi jeden z více plátců mzdy, potom ostatní plátci srtrhávají a odvádějí 1 (nepřed. pohl.) nebo 2 (přednostní pohledávka) třetiny z CELÉ MZDY. Na to snad pomoci s výpočtem nepotřebujete.
Paní Líbo, prosím Vás, mám ještě takový malý problém.Výpočet jsem tedy pochopila, ale paní z OSSZ mi tvrdí, že výši mateřské za 08/12 ( činí 7771 kč a dala mi to i písemně) připočtu k naší čisté mzdě za řádnou dovolenou a teprve z toho vypočítám srážku na exekuci. Ona ji vlastně nic nesrazila (nezabavitelná částka je vyšší než příjem), tak prý proto. No, mě se to vůbec nezdá. Myslím si, že bych měla udělat srážku jen z naší čisté mzdy podle Vašeho výpočtu, co myslíte? Za odpověď děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 8. 2012 14:04
Prosím vás, potřebuji poradit s výpočetem srážky na exekuci.
Paní má exekuci, má 2 děti a manžela, právě ukončila PPM a bude čerpat řádnu dovolenou, základní nezabavitelnou částku bude uplatňovat u OSSZ (dostane ještě část PPM)
čistá mzda 9360,-
A jak budu postupovat v září, kdy bude taky čerpat řádnou dovolenou? To už ji můžu uplatnit celou základní nezabavitelnou částku? A sráží se exekuce i z rodičovského příspěvku?
Moc děkuji.