Re: nárok na peněž.pomoc v mateř.
>>Dobrý den,
>>dne 11.10.2012 bych měla nastoupit do zaměstnání po
>>uplynutí tříleté rodičovské dovolené. Nyní jsem v
>>17týdnu těhotenství a nástup na mateřskou dovolenou
>>je
>>25.12.2012. Vzniká mi tedy cca
>>3 měsíční časová prodleva, po kterou bych měla chodit
>>do zaměstnání. Zaměstnavatel se ale rozhodl, že se
>>mnou dne 11.10.2012 ukonční prac.pom.výpovědí, bude
>>mi
>>tedy plynout dvouměsíční výpovědní lhůta (1.11. -
>>31.12.2012) + nárok na odstupné. Z mého pohledu je to
>>tak
>>asi dobře, mám pokrytou prodlevu, po kterou bych měla
>>pracovat. Nevíim, zda nebude problém s nárokem na PPM
>>s
>>druhým dítětěm, které teď čekáme. Poradíte někdo?
>>Děkuji M.S.
Děkuji za odpověď, mám z celé této záležitosti strach, byla jsem už na 3 úřadech a nikco mi není schopen 100% řici, zda o PPM nepřijdu. Nevím, co bychom dělali. Bylo mi porazeno, že by bylo nejlepší nechat si napsat od gynekologa neschopenku a na zaměstnavatele marodit až do nástupu na mateřskou. To se mi zdá zbytečné, asi by se mi krátila PPM oproti té původní, kdy to bylo cca 11.500 Kč. Co myslít? Děkuji
>
>Na PPM je nárok, pokud nastoupíte do 180 dnů od
>skončení pracovního poměru, což bude. Dítě se narodí do 4
>let prvního dítěte, takže se použije ten pro vás
>výhodnější denní vyměřovací základ.
není uveden důvod výpovědi, pokud by se ale jednalo o nadbytečnost, potom platí zákaz výpovědi těhotné zaměstnankyni
Ano, moc Vám děkuji za vyčerpávající odpovědi. Hned je mi lépe a miminku v břísku asi také. Tak to má zaměstnavatel smůlu, 11.10.nastoupím a hned půjdu marodit. Výši PPM mi to snad neovlivní a bude ve výši jako s prvním dítětem. Smekám před Vašemi znalostmi.
Osobně bych žádnou výpověď z nadbytečnosti v době těhotenství nepodepisovala. Na tento krok je myslím času dost kdykoliv v budoucnu. Nikdo nikdy neví, jak se může případně změnit legislativa. Jestli by případně nešlo skončit pracovní poměr dohodou z důvodu nadbytečnosti s nárokem odstupného. To v případě, že by mohl zaměstnavatel v budoucnu "zavřít" a pak by nemusely na odstupné zbýt penízky.
Nevím, jestli by pro vás nebylo lepší nastoupit do práce a hned zbytek času promarodit. To nevím, třeba poradí někdo jiný.
Děkuji, kdybych tedy nastoupila a hned od 12.10.začala marodit, nebude se mi krátit výše PPM? Ale asi se v mém případě bude posuzovat pro mě výhodnější denní vyměrovací základ podle původní výše PPM? Je to tak? Ještě jednou moc děkuji.
Ještě Vám poprosím o poslední. Kdy myslíte, že je nejlepší nastoupit na nemocenskou? Pro mě budou 3 dny zadarmo, že? Je možné, aby mi neschopenka byla napsána př. od 7.10.2012 když ale stále ještě budu čerpat rodičovskou? Nebo až od toho 11.10., či 12.10.2012? Děkuji
A vám se zdá fér, mi v srpnu oznámit, že si mám příjít pro výpověď? Na židli už za mne sedí někdo jiný, za celých 9 let co pro tohoto zaměstnavatele pracuji jsem marodila 2x. Tak se prosím zdržte takovýchto komentářů a neházejte mne do stejného pytle s chronickými nechodiči. Kdo by mne asi tak zaměstnal na 3 měsíce abych další 3 roky nebyla s 2 dětma doma zadarmo. Tak si to prosím nechte!!!!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 8. 2012 17:56
Dobrý den,
dne 11.10.2012 bych měla nastoupit do zaměstnání po uplynutí tříleté rodičovské dovolené. Nyní jsem v 17týdnu těhotenství a nástup na mateřskou dovolenou je 25.12.2012. Vzniká mi tedy cca
3 měsíční časová prodleva, po kterou bych měla chodit do zaměstnání. Zaměstnavatel se ale rozhodl, že se mnou dne 11.10.2012 ukonční prac.pom.výpovědí, bude mi tedy plynout dvouměsíční výpovědní lhůta (1.11. - 31.12.2012) + nárok na odstupné. Z mého pohledu je to tak asi dobře, mám pokrytou prodlevu, po kterou bych měla pracovat. Nevíim, zda nebude problém s nárokem na PPM s druhým dítětěm, které teď čekáme. Poradíte někdo? Děkuji M.S.