Re: Rodičovský příspěvek-trvalé bydliště
tak já jsem na rodičovské, příspěvěk jsem si vyřizovala v červnu t.r., ale takováto informace se ke mě tedy nedostaly... pokud by to byla pravda, tak Vás musí ÚP obeznámit dopisem... jediné, co probíhá a bude probíhat je vydání SKarty, ale to opět na výzvu ÚP....
Také jsem na RD. Co jsem včera zjistila: Každý, kdo začal pobírat rodičovský příspěvek před 1.1.2012 musí podepsat čestné prohlášení o bydlišti v ČR svém a svého dítěte. Buď se dostavit na ÚP a prohlášení podepsat tam, případně poslat poštou. Některé úřady posílají formulář každému domů. Hledala jsem jak na stránkách MPSV a ÚP a žádnou oficiální informaci jsem nenašla. Dneska budu volat na ÚP, abych zjistila, který ten formulář to vlastně je.
Děkuji - budu ráda, když sem potom napíšete co jste na úřadě zjistila. Se třema dětmi bych to raději řešila poštou ... - moc díky.
Včera jsem psala přímo na ministerstvo. Zde je odpověď.
Vážená paní Lokšanová,
povinnost prokázat bydliště ukládá zákon č. 366/2011 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, přechodná ustanovení Čl. VI bod 1, - Pro nárok na rodičovský příspěvek musí být splněna podmínka bydliště na území ČR nejen u oprávněné osoby, ale i u dítěte zakládajícího nárok na dávku. U nároků přiznaných před účinností novely, tj. před 1.1.2012, se bude bydliště zkoumat od 1.10.2012.
Prokázání bydliště je možné čestným prohlášením, protokolárním zápisem na ÚP, nebo vyplněním Dotazníku pro určení státu bydliště. Prokázat bydliště je nutné nejpozději do konce října, jinak bude výplata dávky pozastavena.
Formulář není veřejně přístupný veřejnosti v sekci formuláře SSP.
Není stanoven jednotný postup, některá pracoviště budou obesílat příjemce dávek, jiná ne. Doporučuji kontaktovat příslušný úřad práce, jež dávky vyplácí a domluvit se na konkrétním postupu.
S pozdravem
Jaroslava Čermáková
Kontaktní centrum sekce politiky zaměstnanosti a trhu práce MPSV
T: 844 844 803
Tuto situaci také pro naše klienty zkoumám a našla jsem toto, třeba Vám to také pomůže:
http://portal.mpsv.cz/upcr/gr/aktuality/2012/2012_08_27_TZ_PROHLASENI_BYDLISTE_RODICAK.PDF
http://portal.mpsv.cz/upcr/gr/aktuality/2012/dotaznik_pro_urceni_statu_bydliste_pro_ucely.pdf
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 8. 2012 19:52
Dobrý den,
prosím o radu - doslechla jsem se, že by se všechny matky, kterým je vyplácen rodičovský příspěvek, měly dostavit na ÚP a podepsat tam prohlášení o trvalém bydlišti svém a dítěte, na které tento příspěvek pobírá. A to do konce září - pokud toto matka neudělá, od října 2012 jí bude pozastaveno vyplácení tohoto příspěvku.
Předem děkuji za Vaše příspěvky. Zdena