Re: koupě stroje dvěma podnikateli
Jak bych postupovala já:
Uzavřela bych smlouvu mezi oběma FO o spoluvlastnicví k uvedenému stroji včetně spoluvlastnických podílu a úpravě následného využívání stroje, nákladů na opravy, údržbu.
Rovněž s uvedením, kdo je pověřen pořízením tohoto stroje, o způsobu financování, přefakturaci spoluvlastnického podílu atd..
Co se týká odepisování, tak každý ze spoluvlastníků zařadí jako DHM pouze ve výši svého spoluvlastnického podílu a ten odepisuje. Přičemž každý ze společníků si zvolí způsob odepisování dle svého rozhodnutí (nemusí být shodný s druhým spoluvlastníkem).
Tolik můj názor. Přeji hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
Nová povinnost firem už běží: Registraci zaměstnanců usnadní jednoduchý dotazník
OSVČ v časové pasti: Některé musí podat přehled už do 8. dubna
ČSSZ upozorňuje: Navazující zaměstnání se nově hlásí jinak
Senioři řidiči a povinné lékařské prohlídky: Nová pravidla neplatí vždy
Říkali jim hadráři a věštili krach. Dnes patří k lídrům trhu s bytovým textilem
28. 8. 2012 11:10
pěkný den,
prosím Vás, má někdo zkušenosti s koupí stroje dvěma podnikateli? Vlastníkem bude podnikatel A a podnikateli B polovinu stroje přefakturuje. A každý chce odpisovat právě tu polovinu.
Nemohu se dopracovat, že to takto jde a bude to podle DZFO dobře. Přemýšlela jsem o sdružení na nakup stroje, ale tímto strojem budou dělány práce jen pro podnikatele A a B ne pro třetí osobu. Nebo snad jit na tichého společníka?
Děkuji za pomoc