Majitel zmizel a firma nemá na výplaty

• (neregistrovaný)

28. 8. 2012 21:51

Dobrý den, chtěl bych požádat o radu.
    Naše firma je s.r.o. a je dlouhodobě v platební neschopnosti (několik věřitelů s pohledávkami déle než 30 dní po splatnosti). Problém ale nastal, když před několika měsíci jednatel a majitel firmy zmizel a už se ve firmě neobjevil.
    Další problém je, že ředitel firmy podal výpověď a zároveň dle svých slov nemá žádné rozhodovací právo a nemůže zaměstnancům dát výpovědi s výpovědní lhůtou a nárokem na odstupné. Může prý pouze podepsat výpovědi dohodou nebo ze strany zaměstnance.
    Výplatní termín je 15. v měsíci a v tuto chvíli stále ještě nemají zaměstnanci zaplaceny výplaty za měsíc červenec v plné výši (vyplaceno pouze 11.000,- na osobu), zároveň ale už teď firma nemá a nebude mít na výplaty za měsíc srpen.
    Na firmu již byly podány 3 insolvenční návrhy, ale každý byl nakonec zamítnut z důvodu nedodání dostatečných podkladů.
    Prosím o radu, jakým způsobem nejlépe postupovat, aby zaměstnanci nebyli poškozeni a ochuzeni o své peníze.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 8. 2012 9:42

xy5

Re: Majitel zmizel a firma nemá na výpla
      majitel zmizel, je po něm vyhlášeno celostátní pátrání? Jenom ať lidé nedávají výpověď dohodou (je to nesmysl), takže takovýto nesmysl by neměl ani nikdo z vedení podepsat. Pokud by byla firma v insolvenci, tak by lidé mohli nevyplacené mzdy požadovat na ÚP (tam by se mohli alespoň části peněz domoci, i když měsíc, kdy mají mzdu+odstupné jim to celé nepokryje). Pokud nedostanou do 15.9. zam-ci mzdu za červenec, mohou podat okamžité zruš. PP. O nevyplacené mzdy by se mohli soudit, ale pokud firma nemá peníze, stejně nic nedostanou, i když soud vyhrají. Z Vašeho dotazu mám dojem, že je ve firmě bezvládí, lidé chodí do práce nebo se na to vykašlali také?

• 29. 8. 2012 10:47

Kara (neregistrovaný)

Přesně tak, obávám se, že o nějaké peníze lidi přijdou. Já bych asi postupovala tak, že bych počkala do 15.9. (je jasné, že do té doby bych doplatek za červenec nedostala) a 16.9. bych zrušila pracovní poměr s nárokem na dvouměsíční náhradu mzdy a vyzvedla si zápočťák a potvrzení průměrného výdělku pro ÚP. Ještě s nějakým zaměstnancem bych běžela na obchodní soud podat návrh na insolvenci (byli bychom aspoň 2 věřitelé) a pak hned na ÚP. Stačí totiž, aby byl návrh na insolvenci podaný a bývalému zaměstnanci ÚP zaplatí dlužné mzdy (zcela nebo částečně, je tam limit) a stává se věřitelem firmy místo toho zaměstnance. I kdyby byla později insolvence odmítnuta, Vy už budete mít od ÚP peníze doplacené. A budete pobírat podporu, která nebude krácená. Pokud výše dlužných mezd bude nad ten limit a ÚP vše nezaplatí, tak se zbytkem dlužné mzdy se pak přihlásíte do insolvenčního řízení. Pak bude konkurs a buď tam bude nějaký majetek ke zpeněžení nebo nebude.

• 29. 8. 2012 11:16

xy5

děkuji za doplnění - já jsem omylem napsala, že při okamž. zruš. PP máte nárok na odstupné (od letoška je změna a je nárok na náhr. mzdy)- zvyk je železná košile (proč to pořád mění??)

• 30. 8. 2012 10:53

Vladimír 2

>>
      >>>majitel zmizel, je po něm vyhlášeno celostátní
      >>>pátrání? Jenom ať lidé nedávají výpověď dohodou (je
      >>>to
      >>>nesmysl), takže takovýto nesmysl by neměl ani nikdo z
      >>>vedení
      >>>podepsat. Pokud by byla firma v insolvenci, tak by
      >>>lidé mohli nevyplacené mzdy požadovat na ÚP (tam by
      >>>se
      >>>mohli alespoň části peněz domoci, i když měsíc, kdy
      >>>mají
      >>>mzdu+odstupné jim to celé nepokryje). Pokud
      >>>nedostanou
      >>>do 15.9. zam-ci mzdu za červenec, mohou podat
      >>>okamžité
      >>>zruš. PP. O nevyplacené mzdy by se mohli soudit, ale
      >>>pokud firma nemá peníze, stejně nic nedostanou, i
      >>>když
      >>>soud vyhrají. Z Vašeho dotazu mám dojem, že je ve
      >>>firmě bezvládí, lidé chodí do práce nebo se na to
      >>>vykašlali také?
      >>
      >>Přesně tak, obávám se, že o nějaké peníze lidi
      >>přijdou. Já bych asi postupovala tak, že bych počkala
      >>do
      >>15.9. (je jasné, že do té doby bych doplatek za
      >>červenec
      >>nedostala) a 16.9. bych zrušila pracovní poměr s
      >>nárokem na dvouměsíční náhradu mzdy a vyzvedla si
      >>zápočťák a
      >>potvrzení průměrného výdělku pro ÚP. Ještě s nějakým
      >>zaměstnancem bych běžela na obchodní soud podat návrh
      >>na insolvenci (byli bychom aspoň 2 věřitelé) a pak
      >>hned
      >>na ÚP. Stačí totiž, aby byl návrh na insolvenci
      >>podaný
      >> a bývalému zaměstnanci ÚP zaplatí dlužné mzdy (zcela
      >>nebo částečně, je tam limit) a stává se věřitel(em
      >>firmy místo toho zaměstnance. I kdyby byla později
      >>insolvence odmítnuta, Vy už budete mít od ÚP peníze
      >>doplacené. A budete pobírat podporu, která nebude
      >>krácená.
      >děkuji za doplnění - já jsem omylem napsala, že při
      >okamž. zruš. PP máte nárok na odstupné (od letoška je
      >změna a je nárok na náhr. mzdy)- zvyk je železná košile
      >(proč to pořád mění??)
      ==>(proč to pořád mění??)== buďme rádi, že za ty prachy co za to nicnedělání berou to nemění každý měsíc
      (což by se mohlo stát pokud by začali něco dělat).

• 30. 8. 2012 11:40

masakr (neregistrovaný)

Zdravím, díky všem za odpovědi, zkusíme s tím něco provést a uvidíme, jak se podaří.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).