Re: Rodičovská a DPČ - můžu mít 2?
Můžete mít dohod, kolik zvládnete, ale podepsané prohlášení poplatníka současně jen u jedné. U ostatních se potom daní podle výše odměny. Do 5000,- srážkovou daní, ta je konečná. Nad 5000,- měsíčně zálohovou daní a po skončení roku podáte daňové přiznání, kde se daň vyúčtuje.
Re: Rodičovská a DPČ - můžu mít 2?
Rodičovská dovolená = název volna u zaměstnavatele.
Rodičovský příspěvek = název dávky.
Jedno s druhým nesouvisí. To jen pro objasnění. Máte tedy zaměstnavatele, u kterého máte pracovní poměr a v něm jste na rodičovské? Nebo zaměstnavatele nemáte a jen pobíráte rodičovský příspěvek?
Každopádně k rodičovskému příspěvku si můžete přivydělat kolik zvládnete, výše není omezena.
Co se týká přivýdělků na DPČ, tak pokud je DPČ zaměstnáním malého rozsahu a výdělek je do 2499 Kč, neodvádí se z něho ani SP ani ZP. Pokud byste pracovala na dohodu o provedení práce, tak u ní se SP a ZP neodvádí, pokud měsíční výdělek nepřesáhne 10 tis. hrubého. Co se týká daně, tak to záleží na podepsání daňového prohlášení (růžový dvojlist). Podepsat můžete pouze u jednoho zaměstnavatele, takže pokud jich budete mít současně více, musíte se rozhodnout, u kterého podepsat a tím pádem tam uplatňovat slevu. U toho zaměstnavatele, kde podepsané mít nebudete, bude výdělek do 5000 hrubého zdaněný srážkovou daní, která už je bohužel nevratná. Takže záleží na tom, jak to konkrétně budete mít.
Re: Rodičovská a DPČ - můžu mít 2? -Kara
Aha - děkuji za srozumitelné vysvětlení.
Mám zaměstnavatele, u kterého čerpám rodičovskou dovolenou. Chápu správně, že i přesto můžu podepsat prohlášení jinde, když u "původního" zaměstnavatele momentálně nemám žádnou "pracovní aktivitu"?
Re: Rodičovská a DPČ - můžu mít 2? -Kara
mít při RD více dohod? Co by to pak znamenalo -
>>>z
>>>té druhé "práce" by se mi pak prováděly nějaké
>>>srážky?
>>>Moc tomu nerozumím a nejsem si jistá, co si můžu
>>>dovolit. Nerada bych přišla o rodičovské dávky.
>>>Děkuji za radu
>>
>>Rodičovská dovolená = název volna u zaměstnavatele.
>>Rodičovský příspěvek = název dávky.
>>Jedno s druhým nesouvisí. To jen pro objasnění. Máte
>>tedy zaměstnavatele, u kterého máte pracovní poměr a
>>v
>>něm jste na rodičovské? Nebo zaměstnavatele nemáte a
>>jen pobíráte rodičovský příspěvek?
>>Každopádně k rodičovskému příspěvku si můžete
>>přivydělat kolik zvládnete, výše není omezena.
>>Co se týká přivýdělků na DPČ, tak pokud je DPČ
>>zaměstnáním malého rozsahu a výdělek je do 2499 Kč,
>>neodvádí
>>se z něho ani SP ani ZP. Pokud byste pracovala na
>>dohodu o provedení práce, tak u ní se SP a ZP
>>neodvádí,
>>pokud měsíční výdělek nepřesáhne 10 tis. hrubého. Co
>>se
>>týká daně, tak to záleží na podepsání daňového
>>prohlášení (růžový dvojlist). Podepsat můžete pouze u
>>jednoho
>>zaměstnavatele, takže pokud jich budete mít současně
>>více, musíte se rozhodnout, u kterého podepsat a tím
>>pádem tam uplatňovat slevu. U toho zaměstnavatele,
>>kde
>>podepsané mít nebudete, bude výdělek do 5000 hrubého
>>zdaněný srážkovou daní, která už je bohužel nevratná.
>>Takže záleží na tom, jak to konkrétně budete mít.
>
>Aha - děkuji za srozumitelné vysvětlení.
>Mám zaměstnavatele, u kterého čerpám rodičovskou
>dovolenou. Chápu správně, že i přesto můžu podepsat
>prohlášení jinde, když u "původního" zaměstnavatele
>momentálně nemám žádnou "pracovní aktivitu"?
Můžete. Ale pokud jste začátkem roku podepsala prohlášení pro rok 2012 u toho původního, tak tam radši podpis prozatím odvolejte (co kdyby se rozhodli Vám dát nějaký doplatek, prémie nebo tak) - aby v takovém případě nebyla uplatněna sleva u obou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 8. 2012 10:41
Dobrý den!
Jsem na rodičovské dovolené. V současné době si přivydělávám na dohodu o pracovní činnosti - je to vždy nárazová práce jen pár dní v měsíci a mám za to cca do 2000Kč. Od září mám možnost roznosu letáků - bylo by to také na dohodu o pracovní činnosti (rozsah vždy 2 dny v týdnu; odměnu zatím nevím).
Můžu mít při RD více dohod? Co by to pak znamenalo - z té druhé "práce" by se mi pak prováděly nějaké srážky? Moc tomu nerozumím a nejsem si jistá, co si můžu dovolit. Nerada bych přišla o rodičovské dávky.
Děkuji za radu