Můžu pracovat při mateřské?

• (neregistrovaný)

29. 8. 2012 18:49

Jsem na mateřské a oslovil mě kamarád abych spolu se svým dítětem hlídala další na smlouvu která zní takto:
    Potvrzení o výplatě příjmu podle §10, odst.1,písm a) zákona č 586/1992 Sb. ve znění pozdějších předpisů.

dále je zde napsáno:

příjemce bere na vědomí, že vyplácený příjem nebyl jeho plátcem zdaněn. V důsledku toho je povinen postupovat podle ustanovení §40 odst.1, zák. 337/1992 Sb....a dále podle ustanovení §38g,odst.1 zák. 586/1992.Sb. ..

částka je 10000,- na 14 dnů v jednom měsíci

Můžu takto si přividělat? A jsem povinna příští rok podat daňové přiznání za rok 2012??

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 8. 2012 5:58

AB16 (neregistrovaný)

Re: Můžu pracovat při mateřské?
      Podle toho čím myslíte mateřská. Pokud pobíráte PPM - peněžitou pomoc v mateřství, tak nemůžete. Resp. ne v tom stejném prac. poměru z kterého ji pobíráte. Ale pokud už pobíráte rodičovský příspěvek, výdělek není omezen, pokuid p=če o dítě je zajištěna zletilou osobou nebo za uričtých podmínek /věku dítěte/ školka

• 30. 8. 2012 6:51

lidii (neregistrovaný)

myslím mateřskou od sociálky po dobu 28 týdnů. Je to práce pro jiného zaměstnavatele než je ten u kterého jsem na mateřské.
      Nechápu ty § o daních. Budu si pak muset podávat daňové přiznání?? Když je to do 15000,- podle toho jednoho paragrafu nebo nebudu muset??

• 30. 8. 2012 14:44

Kara (neregistrovaný)

I na mateřské (tj. v době 28 týdnů) si můžete vydělávat kolik chcete, klidně i u téhož zaměstnavatele, jen ne v tom pracovním vztahu, na základě kterého pobíráte mateřské dávky.
      Ve Vašem případě jde ale o něco jiného. Podle toho, co píšete, Vám kamarád nabízí příjem z příležitostné činnosti podle § 10 odst. 1 písm a (předpokládám, že je to myšleno tak, že pohlídáte dítě, dostanete 10 tis. a skončíte. Prostě má se jednat o příležitostnou činnost, ne o pravidelnou. Když se podíváte do zákona o daních z příjmů § 10 odstavec 3, tak tam uvidíte, že příjmy z příležitostných činností do 20000 za rok jsou od daně osvobozené.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).