Re: výpověď § 52 písm.c
§ 52 odst.c ZP - stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách.
Nejsem právník, jsem mzdová účetní, takže ze své praxe mohu říci, že postup, který vaše ředitelka zvolila je běžný. Pokud potřebujeme z důvodu nadbytečnosti propustit zaměstnance, tak nejdříve volíme krok, že se snažíme se zaměstnanci domluvit na zkrácení úvazku, aby k výpovědím nemuselo dojít. Pokud k dohodě nedojde, pak přistupujeme k výpovědím.
Tím, že jste výpověď nepodepsala, ale podepsal svědek, že jste převzetí odmítla podepsat, výpovědní doba běží a váš prac. poměr bude ukončen k 31.10.2012.
ano odstupné nám bude vyplaceno, to je i ve výpovědi uvedeno - díky
>>Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je má paní
>>ředitelka v právu dát mi tuto formu výpovědi. Došlo k
>>tomu,
>>že mi chtěla dát podepsat dohodu o změně pracovní
>>smlouvy, která se týkala snížení pracovní doby. Tuto
>>dohodu jsem nepodepsala neboť jsem s tím nesouhlasila
>>a
>>hlavně je nás na pracovišti více se stejným prac.
>>zařazením a snížení prac. doby chtěla nechat podepsat
>>jen
>>někomu, což se mi zdálo diskriminační. Jenže druhý den
>>na
>>to, přišla a dala nám výpověď dle § 52 písm.c), kde
>>důvod byl odmítnutí víše zmíněné dohody která vedla
>>ke
>>zvýšení efektivnosti práce na pacovišti. Výpověď jsem
>>nepřevzala, ale jiná kolegyně potvrdila písemně, že
>>mi
>>byla předána. Teď nevím jestli se můžu nějak bránit,
>>protože o žádnou efektivitu práce nejde, protože
>>zároveň s tím byla jinému zaměstnanci zvýšena pracovní
>>doba
>>a mzdové náklady tedy budou stejné. Prosím poradíte
>>mi
>>někdo, jsem z toho taková znechucená. Moc díky
>
>přistupujeme k výpovědím.
>Tím, že jste výpověď nepodepsala, ale podepsal svědek,
>že jste převzetí odmítla podepsat, výpovědní doba běží
>a váš prac. poměr bude ukončen k 31.10.2012.
Já tohle chápu, že pokud bych byla mrch a nechtěla se dohodnout, že mě musí mít šanci nějak zaměstnavatel dostat ze hry ven, ale jde o to, že na naprosto stejné pracovní pozici je nás několik a některým nám chtějí pracovní dobu snížit na úkor jiných, kterým jí chtějí naopak zvýšit a to mi příjde naprosto nespravedlivé. Otevřeně jde opravu o to, že svým oblíbenkyním paní ředitelka pracovní úvazek chce zvýšit z 6hod. na 8 hod. a nám protestantům z 8hod. na 6hod. a to mi na tom příjde to postavení na hlavu, že pak ve výpovědi píše o efektivnosti a přitom se žádné peníze neušetří. Tak jsem se spíše chtěla zaměřit na toto, že se jedná o diskriminaci. Pracuji ve školce a i když mi dala paní ředitelka výpověď, chtěla jsem se s touto stížností obrátit na zřizovatele tedy na město. Moc díky za váš čas.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
31. 8. 2012 20:36
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je má paní ředitelka v právu dát mi tuto formu výpovědi. Došlo k tomu, že mi chtěla dát podepsat dohodu o změně pracovní smlouvy, která se týkala snížení pracovní doby. Tuto dohodu jsem nepodepsala neboť jsem s tím nesouhlasila a hlavně je nás na pracovišti více se stejným prac. zařazením a snížení prac. doby chtěla nechat podepsat jen někomu, což se mi zdálo diskriminační. Jenže druhý den na to, přišla a dala nám výpověď dle § 52 písm.c), kde důvod byl odmítnutí víše zmíněné dohody která vedla ke zvýšení efektivnosti práce na pacovišti. Výpověď jsem nepřevzala, ale jiná kolegyně potvrdila písemně, že mi byla předána. Teď nevím jestli se můžu nějak bránit, protože o žádnou efektivitu práce nejde, protože zároveň s tím byla jinému zaměstnanci zvýšena pracovní doba a mzdové náklady tedy budou stejné. Prosím poradíte mi někdo, jsem z toho taková znechucená. Moc díky