OSVČ z rodičovské na mateřskou dovolenou

• (neregistrovaný)

3. 9. 2012 15:08

Dobrý den,

prosím Vás o radu, od roku 2009 jsem na MD, předtím jsem byla OSVČ, řádně si platila nemocenské pojištění, měla jsem nárok na výplatu mateřské a nárok na výběr 2 nebo 3 leté varianty čerpání rodičovského příspěvku, vybrala jsem si 3letou variantu, každý měsíc dostávám 7.600,- Kč. V říjnu tohoto roku čekám druhé miminko, teď od 9. září nastupuji na mateřskou dovolenou. Dnes mi na OSSZ sdělili, že na čerpání mateřské nemám nárok a na ÚP mi sdělili, že bych měla spadnou do 4leté varianty čerpání rodičovkého příspěvku.

Byla jsem přesvědčená, že pokud plynule přejdu z rodičovské dovolené na mateřskou mám stejné podmínky na čerpání mateřské i rodičovského příspěvku jako s prvním dítětem.....
    Můžete mi prosím poradit nebo se podělit o vaše zkušenosti? Nerozumím tomu, před nástupem na mateřskou s první dcerou jsem si pozastavila živnost, co jsem tedy měla udělat, abych měla stejné podmínky jako u první dcery, když jsem byla po celou dobu ( 3 roky ) na mateřské dovolené bez jakéhokoli dalšího příjmu????
    Předem moc děkuji za vaše reakce.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 9. 2012 16:53

Líba (neregistrovaný)

Re: OSVČ z rodičovské na mateřskou dovol
      Plynule přejít z mateřské dovolené na rodičovskou a naopak nemůžete, protože to je volno u zaměstnavatele. To můžou matky, které jsou v pracovním poměru, to vy nejste.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).