Důchod,úmrtí, výběr-právníci?

• (neregistrovaný)

3. 9. 2012 17:41

Dobrý den, prosím,nemáte zkušenosti nebo co byste řekli na toto:
    3. 12.2010 přišel starobní důchodkyni na účet její starobní důchod. Zemřela v neděli 5.12.2010. Její syn, který měl dispoziční právo k účtu, protože ji opatroval, vybral následně z účtu tyto peníze na pohřeb. Sociální správa za další měsíc poslala další důchod, pak zjistila, že důchod neměla zasílat, takže si peníze stáhla zpět a a účtu zbylo 0 Kč. Což by bylo v pořádku. Ale chce vrátit i ten předchozí důchod a říká, že poukázaná splátka důchodu byla za období 6.12.2010. Tímto říká, že důležité je datum splatnosti a že až 6.12.2010 byla splatnost důchodu a jestliže důchodkyně zemřela před splatností, neměla už na důchod nárok, přestože jí byl na účet připsán ještě před její smrtí.
    Tyto peníze chtějí po tom synovi s odvoláním na § 64 odst. 5 zákona 155/1995.
    Jsou v právu? Ještě podotýkám, že si myslím, že ten odstavec 5 v §64, na který poukazují, v roce 2010 ani v roce 2011 ještě nebyl, neplatil.
    Co si o tom myslíte? Má smysl jít do sporu?
    Když důchodce zemře dřív, než je splatnost, tak mu důchod nepošlou. A když pošlou a je mu připsán na účet po smrti, vrací se. To beru. Ale když je připsán před smrtí (třebaže náležel na další období)? Sociálka prostě argumentuje datem splatnosti, tj. dnem, kdy ho má mít nejpozději na účtu, a když důchod obdržel přede dnem splatnosti a pak zemřel, chce peníze zpět.
    Děkuji za názory.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 9. 2012 7:47

Bera (neregistrovaný)

Re: Důchod,úmrtí, výběr-právníci?
      3.12.2010 byla sobota. ČSSZ mění splatnosti důchodů jen pokud je svátek před sobotou a nedělí a to nebyl tento případ je tedy zvláštní, že byl důchod připsán 3.12. když splatnost byla šestého.
      Zkontrolujte si splatnost důchodu. Problém je spíš v tom, že byl vybrán důchod jinou osobou, po úmrtí ....

• 4. 9. 2012 8:08

Líba (neregistrovaný)

Asi vám moc nepomůžu, ale moje zkušenost je, že když jsem šla do banky rušit trvalé příkazy, důchod už tam byl a protože jsem neznala splatnost důchodu, upozornili mne na možnost, že se bude vracet. Nevracela jsem ho, ale usuzuji z toho, že se to běžně stává.

• 4. 9. 2012 11:23

Kara (neregistrovaný)

Děkuji za odpovědi. 3.12.2010 byl pátek. A kvůli tomu, že byl důchod vybraný po smrti, ho zpět nechtějí. I kdyby vybraný nebyl, stáhli by si ho zpět sami. Chtějí ho zpět kvůli tomu, že byl určený na období od 6.12., tedy splatnost měla být 6.12. a ona zemřela 5.12.
      Taky nevím, jak to, že důchod připsali dřív, když 6.12. bylo pondělí. Jedná se matku mých známých, takže podrobně si to budou muset zjistit oni, zda skutečně měla být splatnost 6.12. a proč důchod byl připsaný dřív. Našla jsem něco s podobným případem a tam se soud vyjádřil v tom smyslu, že v případě, že dotyčný zemřel přede dnem splatnosti, ale už měl důchod na účtě, tak je dnem splatnosti den, kdy mu důchod přišel.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).