Re: Rodičovská dovolená a další těhotens
>>Dobrý den, prosím o vysvětlení.
>>Dne 15.1.2011 se mi narodila dcera, požádala jsem u
>>zaměstnavatele o dvouletou rodičovskou dovolenou
>>tudíž
>>16.1.2013 bych měla nastoupit do zaměstnání. Bohužel
>>se
>>mi nepodařilo otěhotnět tak, abych do 15.1.2013
>>porodila druhé dítě proto se ptám.
>>1) pokud bych otěhotněla do 15.1.2013, mohu nastoupit
>>na rizikové těhotenství s tím, že mi bude od mého
>>zaměstnavatele vyplácena neschopenka?
Budete-li nemocná po návratu z rodičovské, bude vám za první 3 týdny nemoci zaměstnavatelem vyplacena náhrada mzdy.
>>2) pokud bych otěhotněla po 15.1.2013 a nastoupila
>>hned na rizikové těhotenství bude mi od státu
>>vyplácena
>>neschopenka?
Od 22. dne nemoci je vyplácena OSSZ nemocenská.
>>Nebo bych nedostala ani v jednom případě nic dokud
>>neporodím?
Pokud se rozhodnete požádat o rodičovskou dovolenou (můžete do 3 let věku dítěte), nebudete mít na nemocenskou nárok. Na PPM ano.
>>Ještě se zeptám, když bych nastoupila 16.1.2013 na
>>úřad práce, dostala bch nějaké peníze (nebo ženy po
>>rodičovské jsou bez příjmu)
Nechápu, proč když se nechcete vracet do současného zaměstnání, byste chtěla přijmout jinou práci, ale i to je možné. Vzhledem k tomu, že budete mít splněno náhradní dobou, měla byste podporu cca 3500,- Kč.
>>Moc děkuji za vysvětlení nevím jak nejlépe tuto
>>situaci řešit, potřebujeme peníze (nemohu si dovolit
>>nemít
>>měsíční příjem).
>>Děkuji
>
>Potom je nejlepší varianta nastoupit do práce a
>pracovat.
Možná si budete myslet, že jsem baba pověrčivá, ale plánovat si dopředu nemoc, mi připadá jako rouhání.
dobrý večer, mohla by mi prosím,paní líba vysvětlit 3 odpověď? nerozumím, jestli když pisatelka otěhotní 1.1.2013 jestli bude mít nárok na nemocenskou do 6týdnů před porodem druhého dítěte.děkuji
Myslíte tuto odpověď:"Pokud se rozhodnete požádat o rodičovskou dovolenou (můžete do 3 let věku dítěte), nebudete mít na nemocenskou nárok. Na PPM ano." ?
To znamená, že když se dítě narodilo 15.1.2011, tak paní může požádat o rodičovskou dovolenou až do 15.1.2014 (tzn. maximálně do 3 let dítěte). Pokud někdy v té době otěhotní (např. v březnu 2013) a byla by nemocná (anebo pokud by byla nemocná i bez toho, aby byla těhotná), neměla by na nemocenskou ani na náhradu v prvních 3 týdnech nemoci nárok, protože by byla na rodičovské dovolené a ta se nemocí nepřerušuje. Až by přišla doba jejího nástupu na MD (např. v listopadu 2013), tak teprve by tím pádem její rodičovská dovolená skončila, ona by nastoupila na mateřskou a pobírala by peněžitou pomoc v mateřství od sociálky.
do práce a
>>>>>>pracovat.
>>>>>
>>>>>Možná si budete myslet, že jsem baba pověrčivá, ale
>>>>>plánovat si dopředu nemoc, mi připadá jako rouhání.
>>>>>
>>>>dobrý večer, mohla by mi prosím,paní líba vysvětlit 3
>>>>odpověď? nerozumím, jestli když pisatelka otěhotní
>>>>1.1.2013 jestli bude mít nárok na nemocenskou do
>>>>6týdnů
>>>>před porodem druhého dítěte.děkuji
>>>
>>>Myslíte tuto odpověď:"Pokud se rozhodnete požádat o
>>>rodičovskou dovolenou (můžete do 3 let věku dítěte),
>>>nebudete mít na nemocenskou nárok. Na PPM ano." ?
>>>To znamená, že když se dítě narodilo 15.1.2011, tak
>>>paní může požádat o rodičovskou dovolenou až do
>>>15.1.2014 (tzn. maximálně do 3 let dítěte). Pokud
>>>někdy v té
>>>době otěhotní (např. v březnu 2013) a byla by nemocná
>>>(anebo pokud by byla nemocná i bez toho, aby byla
>>>těhotná), neměla by na nemocenskou ani na náhradu v
>>>prvních
>>>3 týdnech nemoci nárok, protože by byla na rodičovské
>>>dovolené a ta se nemocí nepřerušuje. Až by přišla
>>>doba
>>>jejího nástupu na MD (např. v listopadu 2013), tak
>>>teprve by tím pádem její rodičovská dovolená
>>>skončila,
>>>ona by nastoupila na mateřskou a pobírala by
>>>peněžitou
>>>pomoc v mateřství od sociálky.
>>
>>Stejně je to hrůza ta dnešní doba... děti se plánují
>>podle nároků na různé příspěvky...
>Adél naopak, jsou zodpovědní. Nechtějí přivést děti do
>nedostatku a potýkat se s existenčními problémy.
>A navíc pokud se nepřihlásí o své,pak jim to "odkloní"
>ti nahoře.
No vždyť já to vím, sama kalkuluju, kdy bude nejvýhodnější do toho prásknout! Ale jen konstatuji, jak je to smutné... člověk by se měl přeci řídit úplně jinými věcmi... hroznej svět :-)
Myslíte ? Spíše nároky jsou čím dál větší. Dřív byla mateřská půl roku, pak příspěvek ale až na druhé dítě , čili o nic moc víc peněz nebylo, ale taky nebylo je za co utratit. Jeden typ kočáru, žádné monitory dechu za tisíce, chůvičky, mobily, internet = všechno co stojí moc peněz, takže ve výsledku se jeví, že je hrozná doba, ale spousta peněz v rodinách utíká i jiným směrem.
Horší je ten děsnej stres, protože můžete pracovat jako bůh , ale když je potřeba zaměstnat kamarádíčka, tak prostě letíte.
No i tak to myslím. Dřív měl člověk/ženská práci jistou. Dnes mě ani nechtějí zaškolit za jiného člověka, protože mám čerstvě po svatbě a je tedy předpoklad, že odejdu na mateřskou... Myslím, že dřív matky s dětmi nebyly takhle méněcené...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 9. 2012 18:16
Dobrý den, prosím o vysvětlení.
Dne 15.1.2011 se mi narodila dcera, požádala jsem u zaměstnavatele o dvouletou rodičovskou dovolenou tudíž 16.1.2013 bych měla nastoupit do zaměstnání. Bohužel se mi nepodařilo otěhotnět tak, abych do 15.1.2013 porodila druhé dítě proto se ptám.
1) pokud bych otěhotněla do 15.1.2013, mohu nastoupit na rizikové těhotenství s tím, že mi bude od mého zaměstnavatele vyplácena neschopenka?
2) pokud bych otěhotněla po 15.1.2013 a nastoupila hned na rizikové těhotenství bude mi od státu vyplácena neschopenka?
Nebo bych nedostala ani v jednom případě nic dokud neporodím?
Ještě se zeptám, když bych nastoupila 16.1.2013 na úřad práce, dostala bch nějaké peníze (nebo ženy po rodičovské jsou bez příjmu)
Moc děkuji za vysvětlení nevím jak nejlépe tuto situaci řešit, potřebujeme peníze (nemohu si dovolit nemít měsíční příjem).
Děkuji