Re: Poměrná částka PHM - soukromé užití
Mohu se k tomuto připojit? V případě používání služebního auta pro soukromé účely, odečítají se zaměstnanci náklady na ujeté soukromé km? Počítáme je jako náklady na ujeté soukromé km * průměrná cena PHM v měsíci. Z takto vypočtené částky odvádíme DPH. Je to takto správně? Děkuji za reakce.
Re: Poměrná částka PHM - soukromé užití
Výsledek by měl být stejný. Způsob stanovení základu daně by měl být popsán ve směrnici.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 9. 2012 8:01
Dobrý den,
mám dotaz ohledně toho, jak se počítá PHM k úhradě zaměstnanci, když používá firemní automobil i pro soukromé účely.
Do teď jsem počítala následovně. Nejdříve jsem spočetla procentní podíl z celkého počtu najetých kilometrů na firemní účely (např. 70%) a na soukromé (např. 30%). Poté jsem spočetla, kolik se za měsíc zaplatilo na PHM (např. 10 000 Kč). A následně jsem spočetla, kolik by měl zaměstnanec doplatit (10 000*30% = 3 000 Kč) a z této částky jsme také odvedli daň.
Postupuji prosím správně, nebo se to má počítat jinak?
Děkuji za radu