Re: Na který účet účtovat
Ve Stereu si můžete účty libovolně dosazovat, jak potřebujete. Jen si dejte pozor na zařazení účtů do rozvahy a výsledovky. A účet 020 se snad už ani nepoužívá. 021-jsou stavby, 022-Ostatní movité věci. Já bych to přechodem na nový software dala na účet 022, následně i oprávky na 082.
No já se toho právě dost děsím si tam sama něco přidávat, proto to radějii přeúčtuju. A myslíte, že to mám změnit hned v počátečních stavech, nebo to k 1.1. nechat jak to bylo - PS postaru a pak třeba znovu k 1.1. to přeúčtovat interním dokladem na nové účty? Co je lepší varianta?
Zavedete na příslušné účty v PS.
Uděláte si převodový můstek, kde uvedete:
převod z účtu 020 na účet 022 xxxx Kč
-"- 080 -"- 082 xxxx Kč
Převodový můstek založíte k PS.
Ne, zaúčtujete na příslušné účty = 022 (původně 020) a na účet 082 (původně 080).
Pouze pro doložení, proč je v PS účtováno na jiné účty (022 a 082), než byl předchozí konečný stav (020 a 080) uděláte mimo účetnictví převodový můstek (na list papíru), kde uvedete, z kterého účtu KS je převedeno v PS.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 9. 2012 8:39
Dobrý den, dřív jsme účtovali o nákupu strojů (hodnota cca 100 000 Kč) na účet 020+analytika jako o dlouhodobém majetku odpisovaném. Přešli jsme ale na nový software (Stereo), který účet 020 v rozvaze neobsahuje, takže teď mám dvě možnosti: buď si ho do rozvahy přidat a nechat účtováno, tak jak máme nebo to přeúčtovat na účet 042+analytika a bude to jako samostatná movitá věc. Poradí někdo, co je správné? Taktéž oprávky mám účtovány na účtu 080 a ne na 082.
Budu moc vděčná za vaše rady.