Re: Půjčka společníkovi z s.r.o.
>>>>Dobrý den, poprosím o radu, jak mám zaúčtovat půjčku,
>>>>co byla poskytnuta společníkovi (není zaměstnancem ve
>>>>firmě), ve výši 30.000,- na 7 dní. Převedl si částku
>>>>na svůj účet z BÚ beze smlouvy, posléze smlouvu prý
>>>>dodá, po 7 dnech, částku přepošle opět na firemní
>>>>účet.
>>>>Jde tuto půjčku vést jako bezúročnou ? A jak se to
>>>>poté
>>>>zaúčtuje, prosím. Děkuji
>>>Měl by být úrok z půjčky, je to spřízněná osoba,
>>>takže
>>>úrok obvyklý, ten zjistíte v bance, na kolik úroků
>>>oni
>>>půjčují fyzickým osobám.
>>>účtování: 221/36..., při vrácení opačně a úrok
>>>předpis
>>>315/662
>>
>>
>>Myslela jsem, že jde i bezúročná půjčka? A i když to
>>má na 7 dní, tak mu počítat úrok za celý měsíc?
Úrok počítáte tak, jak je napsán ve smlouvě ( měsíční, denní, roční)
>
>
>a co valná hromada? schválila tu půjčku?
Je jednatelem?
>>>
>>>Myslela jsem, že jde i bezúročná půjčka? A i když to
>>>má na 7 dní, tak mu počítat úrok za celý měsíc?
>Úrok počítáte tak, jak je napsán ve smlouvě ( měsíční,
>denní, roční)
četla jsem tu, že to jde i bezúročně, právě že on mi tvrdí, že to jde bezúročně.
>>
>>
>>a co valná hromada? schválila tu půjčku?
>Je jednatelem?
Ano je jednatelem
Měla byste znát aspoň základy obch. zákoníku.
obchodní zákoník.
§196a se obdobně použije na s.r.o., což znamená pro jednatele společnosti že mohou uzavřít smlouvu o úvěru nebo půjčce se společností jen za podmínek obvyklých v obchodním styku ( obvykle se sjednávají úroky mezi subjekty na trhu)
------
§ 135
(2) Ustanovení § 194 odst. 2 první až páté věty, odstavce 4 až 7 a § 196a se použijí obdobně.
----
§ 196a
(1) Společnost může uzavřít smlouvu o úvěru nebo půjčce s členem představenstva, dozorčí rady, prokuristou nebo jinou osobou, která je oprávněna jménem společnosti takovou smlouvu uzavřít, nebo osobami jim blízkými anebo smlouvu, jejímž obsahem je zajištění závazků těchto osob, nebo na ně bezplatně převést majetek společnosti jen s předchozím souhlasem valné hromady a jen za podmínek obvyklých v obchodním styku.
Děkuji za ironické nadnesení, ale stále jste mi nebyla schopna říci, zda je možné uplatnit bezúročnou půjčku. Jelikož nejsem právník a v hlavě nemám § proto jsem se tu ptala. Ale po pátrání, je půjčka BEZÚROČNÁ možná. Jinak děkuji za ostatní řádky.
>>>
>>>Ve firmě je ještě jeden společník. TZN. jsou 2
>>>společníci z toho 1 z nich je ještě jednatelem. Co se
>>>týká té
>>>půjčky, tak to nejde bezúročně? Nevím na jakém
>>>základě
>>>nebo § mu to vysvětlit, že to nejde.
>>Měla byste znát aspoň základy obch. zákoníku.
>>obchodní zákoník.
>
>
>
>Děkuji za ironické nadnesení, ale stále jste mi nebyla
>schopna říci, zda je možné uplatnit bezúročnou půjčku.
To není ironické nadsazení. Mnohokrát tu bylo v BC diskuzi psáno, že ten, kdo účtuje obchodní společnosti musí znát mj. obchodní zákoník.
>Jelikož nejsem právník a v hlavě nemám § proto jsem se
>tu ptala. Ale po pátrání, je půjčka BEZÚROČNÁ možná.
>Jinak děkuji za ostatní řádky.
Půjčka jednateli za obvyklý úrok.
Úkon, který je činěn v rozporu s §196a obchodního zákoníku pak může být absolutně popř. relativně neplatný.
Na souvislost poskytování půjčky s úrokem jednateli reagoval i NSS
č. j. 5 Afs 143/2006 - 74
Nejvyšší správní soud v této souvislosti obiter dictum považuje za vhodné odkázat na ust. § 196a obchodního zákoníku (byť v rozhodném období uvedené ustanovení neplatilo, a proto není součástí argumentace soudu), podle kterého společnost může uzavřít smlouvu o půjčce nebo úvěru s členem představenstva, dozorčí rady, prokuristou nebo jinou osobou nebo osobami jim blízkými, anebo smlouvu, jejímž obsahem je zajištění závazků těchto osob, nebo na ně bezplatně převést majetek společnosti jen za podmínek obvyklých v obchodním styku.
Dobrý den, prosím Vás až se příště budete ohánět neznalostí zákona, buďte tak hodná a zjistěte si zda ten zákon, je ještě platný nebo nebyl pozměněn. Půjčka je možná BEZÚROČNÁ a nedaní se. Takže Vám děkuji za mylné informace, které jste mi po celou dobu psala. Děkuji a přeji hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 9. 2012 13:34
Dobrý den, poprosím o radu, jak mám zaúčtovat půjčku, co byla poskytnuta společníkovi (není zaměstnancem ve firmě), ve výši 30.000,- na 7 dní. Převedl si částku na svůj účet z BÚ beze smlouvy, posléze smlouvu prý dodá, po 7 dnech, částku přepošle opět na firemní účet. Jde tuto půjčku vést jako bezúročnou ? A jak se to poté zaúčtuje, prosím. Děkuji