Re: dovolená a nástup na mateřskou
nemusí končit pracovní poměr ne,nárok máte pokud odpracujete 60 dní,nevím kdy vám skončila mateřská, tak si jí sečtětě + přičtěte dovolenou,jestli vám to dá těch 60 dní, pokud ano,máte nárok i na celou letošní dovolenou.když jí budete čepat mezi mateřskou a rodičákem.
Píše, že jí starou dovolenou proplatili, proto dotaz na skončení pracovního poměru.
Stihla jste o čerpání dovolené požádat včas, aby navazovala na MD?
Potom jste měla nárok na celou dovolenou za rok 2012.
Nárok na proplacení dovolené máte jen při ukončení PP, jinak ne. Pokud jste na MD od 7. 2. a máte jedno dítě, tak vám skončila MD 21. 8. Už tedy nemůžete požádat o čerpání ŘD po MD, to by vám nebyla krácena. Takto se vám zkrátí o zameškané na RD a vyčerpáte si ji po RD.
Žádala jsem a teď mi právě zaplatili tu dovolenou z roku 2011 (3 dny). Ale tu novou dovolenou (rok 2012) mi právě nezaplatili. Ptám se znovu, mám tedy na novou dovolenou nárok, když jsem odpracovala celý leden a kousek února? Na MD jsem nastoupila 7.2.
Děkuji.
Nejprve se pokuste spojit se mzdovou, protože třeba došlo jen k nějakém omylu, který v příští mzdě napraví. Pokud si mzdová bude myslet, že nemáte na letošní dovolenou nárok, obraťte se doporučeným dopisem na vedení firmy.
Odvolejte se na:
§ 216, odst.2, kde je uvedeno, že doba MD je pro účely dovolené posuzovaná jako výkon práce.
§ 217, odst. 5, kde se píše, že pokud žena požádá o čerpání dovolené tak, aby navazovala na MD, je zaměstnavatel povinen vyhovět.
§ 223, odst. 1, který pojednává o krácení dovolené a výslovně se v něm píše, že v tomto případě se za dny zameškané následnou RD nekrátí.
Vyzvěte je k nápravě v nejbližším výplatním termínu. Pokud se tak nestane, vezměte kopie obou dopisů a vyhledejte právníka na ÚP, ten vám jistě poradí další postup.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 9. 2012 14:26
Dobrý den, v únoru jsem odešla na mateřskou dovolenou, měla jsem nevybrané 3 dny dovolené z r.2011, tu mi proplatili. Když jsem šla na MD v únoru, neměla jsem mít nárok ještě na dovolenou novou (nárok za rok 2012)?