Re: zdravotní a soc. pojištění
Podle Zákona o veřejném ZP, § 7 g je za osoby, které pečují o osoby se III. stupněm plátce zdravotního pojištění stát.
Což znamená, že když nevyděláváte nic, nemusíte platit ZP. Pokud vyděláte, ale bude to méně než 8000 hrubého měsíčně, tak Vám bude sraženo ZP jen ze skutečně dosažené mzdy, nebude Vám dosraženo pojištění do minima, jako je tomu o těch, kteří státem pojištění nejsou. Když si vezmete třeba nepl. volno, nebudete muset za něj odvádět ZP. Takže ZP Vám zaměstnavatel srazit musí, ale jen ze skutečně dosažené mzdy.
SP Vám také bude sraženo - to se vždycky sráží jen ze skutečně dosažené mzdy.
Předpokládám, že to bude zaměstnání v pracovním poměru, ne třeba DPP - u ní se pojištění nesráží při výdělku do 10000 Kč.
Ale zrovna nedávno jsem zjišťovala, jak je to, když člověk má péči o osobu blízkou a zároveň pracuje. Když jste pečující a nepracujete a nemáte výdělek, tato doba se Vám počítá jako doba odpracovaná (do důchodu) a přitom se Vám ty dny pečování vykážou jako vyloučená doba, takže Vám potom při výpočtu důchodu nerozmělňují ten celkový dosažený výdělek. Ale pokud zároveň s tím pracujete, pak má přednost ta doba zaměstnání se započítáním dosaženého výdělku. Takže když je výdělek hodně malý, může se stát, že se pro výpočet důchodu víc vyplatí nebýt zaměstnaný, mít dobu započítanou a přitom ji mít jako vyloučenou než mít malý výdělek a tu dobu nemít jako vyloučenou.
To pak prý lze také na žádost zohlednit a místo započítávání zaměstnání započítat dobu pečování, ale musí pak dotyčný dokázat, že skutečně v tu dobu, kdy měl zaměstnání, pečoval.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 9. 2012 8:11
Dobrý den, chci se prosím zeptat, jsem doma a mám vyřízené poskytování péče o matku - III.stupeň - doba se prý započítává dod důchodu, mám možnost nastoupit i do zaměstnání, kdo v tomto případě bude platit zdravotní a sociální? Zaměstnavatel nebo dále pojišťovna? Děkuji za odpověď.