Re: Nákup auta a krácený paušál
Co se týká DPH k uvedenému autu:
Ano, ale k 31.12. každého roku po dobu 5-ti let musíte porovnávat skutečný poměr ujetých km s poměrem pro uplatnění DPH při pořízení auta (§ 75/4) (případně v následujících letech již upraveného nároku- §78/2) a pokud bude rozdíl vyšší jak 10 %, pak provést úpravu i v DaP k DPH za poslední zd. období kal. roku.
Co se týká krácení DPH u ostatních výdajů - budete vycházet ze skutečného poměru používání auta k podnikání a soukromému využití.
Co se týká daně z příjmů a uplatnění výdajů paušálem na auto:
Veškeré výdaje související s provozem auta, mimo DPH a ,budete krátit 80/20, kde 20 % výdajů nelze daňově uznat. Odpisy rovněž budou kráceny a 20 % odpisu bude nedaňových. PHM a parkovné nelze pro účely daně z příjmů uznat vůbec.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 9. 2012 10:16
Dobrý den,
vedu DE a jsem plátce DPH, budu kupovat třetí auto, dvě auta už mám v podnikání a používám je výhradně na podnikání a uplatňuji paušál na dopravu 5000,- měsíčně, třetí auto budu z části používat i soukromě a budu si moci uplatnit DPH z nákupu vozidla.
Mám takový dotaz krátí se i DPH ( na 80% ) při nákupu vozidla a DPH z STK a emisí, nebo se uplatní celé. Doufám, že mému dotazu rozumíte a předem děkuji za pomoc.