Nákup auta a krácený paušál

• (neregistrovaný)

6. 9. 2012 10:16

Dobrý den,
    vedu DE a jsem plátce DPH, budu kupovat třetí auto, dvě auta už mám v podnikání a používám je výhradně na podnikání a uplatňuji paušál na dopravu 5000,- měsíčně, třetí auto budu z části používat i soukromě a budu si moci uplatnit DPH z nákupu vozidla.
    Mám takový dotaz krátí se i DPH ( na 80% ) při nákupu vozidla a DPH z STK a emisí, nebo se uplatní celé. Doufám, že mému dotazu rozumíte a předem děkuji za pomoc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 9. 2012 12:28

anonymm (neregistrovaný)

Re: Nákup auta a krácený paušál
      Ano DPH budete krátit, uplatníte si pouze 80% jak píšete.Stejně tak budete krátit DPH na všech dalších dokladech.

• 6. 9. 2012 12:48

annonym (neregistrovaný)

Re: Nákup auta a krácený paušál
      Co se týká DPH k uvedenému autu:
      Ano, ale k 31.12. každého roku po dobu 5-ti let musíte porovnávat skutečný poměr ujetých km s poměrem pro uplatnění DPH při pořízení auta (§ 75/4) (případně v následujících letech již upraveného nároku- §78/2) a pokud bude rozdíl vyšší jak 10 %, pak provést úpravu i v DaP k DPH za poslední zd. období kal. roku.
      Co se týká krácení DPH u ostatních výdajů - budete vycházet ze skutečného poměru používání auta k podnikání a soukromému využití.
      Co se týká daně z příjmů a uplatnění výdajů paušálem na auto:
      Veškeré výdaje související s provozem auta, mimo DPH a ,budete krátit 80/20, kde 20 % výdajů nelze daňově uznat. Odpisy rovněž budou kráceny a 20 % odpisu bude nedaňových. PHM a parkovné nelze pro účely daně z příjmů uznat vůbec.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).