Re: Krácení dovolené
Ale to nelze, čerpat dovolenou (krácenou) bude až po skončení RD. viz zákoník práce. S přerušením RD by musel zaměstnavatel souhlasit, navíc jistě za ni má zástup, takže by měl 2 osoby na jednom pracovním místě. Zaměstnavatel není v žádném případě povinen povolit přerušení RD. Jinak nárok by byl celoroční krácený od dny zameškané čerpáním RD. Za 100 dní o 1/12 a každých dalších 21 dní o další 1/12.
Dobrý den,
chci se optat, také jsem nyní nastoupila na MD a nestihla si vybrat pár dní dovolené (pokud bych si jí ještě v září vybrala - neměla bych zase nárok na odpočitatelnou položku, dál mi vznikne cca 4 dny dovolené v roce 2013 - účetní mi sdělila, že jakmile mi skončí MD mám požádat o dovolenou a zároveň se přihlásit na RP. Není to v rozporu? Dále prosím z jakého průměru se bude vypočítávat výběr dovolené a zdali, je pravda, že již jí nelze klasicky proplatit? Předem velice děkuji za Vaše odpovědi. L.
Účetní vám poradila dobře, požádejte si před skončením PMM o čerpání dovolené tak, aby vám navazovala na MD. Současně můžete požádat o rodičovský příspěvek. Průměr se použije pravděpodobný, protže nebudete mít v rozhodné období odpracováno 21 dnů. Proplatit dovolenou nejde už od rok 2004.
Poznámku o odpočitatelné položce jsem nepochopila. Upřesněte, prosím.
Třeba tím myslela, že když si během roku nevyčerpáte slevu na poplatníka, dostanete ji v ročním zúčtování daní. Možná by bylo dobré sem ráno napsat přesné datum, kdy jste nastoupila na MD a kolik letošní dovolené máte vyčerpáno. Pokud jste měla letos neschopenku, tak jestli jste byla nemocná víc jak 100 pracovních dnů. Někdo vám tu překontroluje, jaký budete mít po MD nárok na dovolenou, abyste měla představu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 9. 2012 14:09
Dobrý den,
prosím o radu.
Zaměstnankyně měla mateřskou od 27.12.2011 do 9.7.2012 a na RD nastoupila od 10.7.2012.
Zapomněla požádat o čerpání dovolené po MD a chtěla by to vyřídit nyní v srpnové výplatě. Tzn. že dovolenou by čerpala od 1.8.2012.
Pokud má za celý rok nárok na 25dní dovolené, jaký bude mít nárok v tomto případě?
Děkuji za pomoc