Zdanění náhrady při pracovním úraze

• (neregistrovaný)

7. 9. 2012 15:25

Dobrý den, chci se zeptat jak je to se zdaněním vyúčtování a náhrady za pracovní úraz od kooperativy. Zaměstnanec měl úraz a přišla mu náhrada škody. Jak se toto zdaňuje. Může mi někdo poradit? Zatím jsem s tímto neměla žádnou zkušenost.
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 9. 2012 16:12

Kara (neregistrovaný)

Re: Zdanění náhrady při pracovním úraze
      Vy jste náhradu vyčíslili a Kooperativa ji zaslala rovnou tomu zaměstnanci? Pak ji zdanila již Kooperativa a daní se stejně, jako kdyby to byl jeho druhý zaměstnavatel. Tzn. pokud hrubá náhrada činila 5000 Kč nebo méně, srazili mu z toho 15% srážkové daně. Tímto je daň vyřízená. Pokud náhrada hrubá činila nad 5000 Kč, srazili mu z ní 15% zálohové daně a tento člověk po skončení roku musí podat přiznání, kde uvede jak příjmy ze zaměstnání, tak tuto náhradu. Nemůže žádat o zúčtování zaměstnavatele.
      Pokud to ale myslíte tak, že tato náhrada přišla na účet firmy a Vy mu ji budete dávat do mzdy, pak ji zdaníte v součtu s jeho mzdou běžným postupem. Pak přiznání podávat nemusí.

• 7. 9. 2012 18:15

jhj (neregistrovaný)

Re: Zdanění náhrady při pracovním úraze
      Moc děkuji za odpověd. Tohle mi pomůže. Kooperativa bude danit, jen upozorním zaměstnance o povinnosti k přiznání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).