Rod. příspěvěk + OSVČ + těhotenství

• (neregistrovaný)

7. 9. 2012 22:42

Dobrý večer, jsem na mateřské a muj hlavní příjem je rodičovský příspěvek a jako vedlejší něco málo ze samostatně výdělečné činnost na ŽL, jsem nyní opět těhotná a rodičovský příspěvěk mi bude vyplácen do listopadu 2012, miminko se má narodit v březnu 2013, je nutné 6měsíců před nástupem na mateřskou pozastavit cinnost abych měla nárok na mateřskou nebo rodičovský příspěvěk? U prvního dítěte jsem mateřskou nepobírala až porodem dítěte rodičovský přísěvěk, nebot jsem 2 roky před mateřskou nepracovala. Děkuji za Vaše rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 9. 2012 8:28

Líba (neregistrovaný)

Re: Rod. příspěvěk + OSVČ + těhotenství
      Musíte napsat, jestli a jak dlouho jste si platila nemocenské pojištění jako OSVČ, z toho se zjistí, jestli budete mít nárok na PPM. Předpokládám, že ne.

V tom případě to bude stejné jako u prvního dítěte, dostanete rodičovský příspěvek od narození dítěte.

Pozastavit živnost nebo podnikat prostřednictvím zaměstnanců nebo spolupracující osoby, byste musela v případě, že budete mít z této činnosti nárok na PPM.

• 12. 9. 2012 21:03

brigitt (neregistrovaný)

Dobrý večer, děkuji moc. Platila jsem si akorát nemocenské připojištění, právě pro případ nemoci, tehotenství atd. jak bývalo cca 60Kč /měs. jen jsem nezaregistrovaka změnu o navášení na 90Kč a vše mi sebrali a ukončili nem. připojištění, čili tedy skutečně žádné sama neplatím.

V tomto případě tedy pozastavovat ŽL nemusím abych nepřišla o rodičovský příspěvek?

• 28. 9. 2012 21:41

Zdena R (neregistrovaný)

Nemusíte přerušovat živnost. Nárok na rodičovský příspěvek není nijak vázán na výkon (resp. nevýkon) samostatné výdělečné činnosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).