Re: Rod. příspěvěk + OSVČ + těhotenství
Musíte napsat, jestli a jak dlouho jste si platila nemocenské pojištění jako OSVČ, z toho se zjistí, jestli budete mít nárok na PPM. Předpokládám, že ne.
V tom případě to bude stejné jako u prvního dítěte, dostanete rodičovský příspěvek od narození dítěte.
Pozastavit živnost nebo podnikat prostřednictvím zaměstnanců nebo spolupracující osoby, byste musela v případě, že budete mít z této činnosti nárok na PPM.
Dobrý večer, děkuji moc. Platila jsem si akorát nemocenské připojištění, právě pro případ nemoci, tehotenství atd. jak bývalo cca 60Kč /měs. jen jsem nezaregistrovaka změnu o navášení na 90Kč a vše mi sebrali a ukončili nem. připojištění, čili tedy skutečně žádné sama neplatím.
V tomto případě tedy pozastavovat ŽL nemusím abych nepřišla o rodičovský příspěvek?
Nemusíte přerušovat živnost. Nárok na rodičovský příspěvek není nijak vázán na výkon (resp. nevýkon) samostatné výdělečné činnosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
7. 9. 2012 22:42
Dobrý večer, jsem na mateřské a muj hlavní příjem je rodičovský příspěvek a jako vedlejší něco málo ze samostatně výdělečné činnost na ŽL, jsem nyní opět těhotná a rodičovský příspěvěk mi bude vyplácen do listopadu 2012, miminko se má narodit v březnu 2013, je nutné 6měsíců před nástupem na mateřskou pozastavit cinnost abych měla nárok na mateřskou nebo rodičovský příspěvěk? U prvního dítěte jsem mateřskou nepobírala až porodem dítěte rodičovský přísěvěk, nebot jsem 2 roky před mateřskou nepracovala. Děkuji za Vaše rady.