Re: pracovní úraz a konec PP
To je vskutnu nehoráznost od dr. Samozřejmě, jestliže je zameškán celý rok a zaměstnanec je ne DPN, dochází zde ke krácení dovolené, tj. za prvních 100 zameškaných dnů o 1/12 a dalších 21 kalendářních dnů o další 1/12. Nárok na příslušnou dokumentaci máte, v případě, že se s dr. nedomluvíte, informovala bych OSSZ, evidenci práce neschopných, s jakým problémem se potýkáte. Oni by to pak měli řešit. Jediný bič na nespolupracující lékaře. Jako zaměstnavatel platíte pojištění odpovědnosti za pracovní úraz, takže zde je určitá kompenzece samozřejmostí.
Pozn. je dobré, že tento lemp vás už trápit nebude.
To mám info, že než nastoupil k nám takto "marodil" i u předchozího zaměstnavatele. Je to radost.
Ale protože zde šlo o pracovní úraz i když bez svědků a bez zranění, jen s následkem skoro roční nemoci, bere se to jako odpracovaná doba, tak jsem to pochopila, že mu dovolenou musím za tuto dobu proplatit. Ukončil PP.
To se omlouvám, u pracovního úrazu je to samozřejmě, jak tvrdíte, s nárokem na dovolenou. Pochybosti o jeho zdravotním stavu jste asi měli řešit dříve. Je to podivné. Asi bych se opravdu poradila na OSSZ, co s tím.
No nezlobte se na mě, ale to je od počátku nějaké divné. Vždyť zaměstnavatel musí pracovní úraz uznat, pokud nedoručil papíry od Dr., tak to vůbec jako pracovní úraz neevidujte, proč to neřeší majitel firmy nebo jednatel? ten pracovní úraz musí být přece podložený i zápisem o pracovním úrazu, co si eviduje doktor, to je jeho problém
Ano, to že lékař zaškrtne pracovní úraz ještě neznamená, že opravdu o pracovní úraz jde. To, zda se o pracovní úraz jedná záleží na zaměstnavateli (hlavně jestli má správně vedenu veškerou evidenci PÚ). Tak že byl ihned nahlášen zaměstnancem PÚ? Je toto zapsáni v knize PÚ, byl vyhotoven záznam o PÚ, atd?
je to celé divné - to, že je na neschopence zaškrtnuto, že se jedná o PÚ, tak to přece ještě neznamená, že se musí o PÚ jednat
to by takto mohl zaškrtnout na neschopence kde kdo a Vy byste to brali u každého jako PÚ? Co záznam o PÚ? Nahlásil ho, když se mu to stalo, byli nějací svědci? A Kooperativa vám nic nezaplatí, pokud nebudete mít všechny tiskopisy řádně vyplněné (a na základě pravdivých skutečností).
Je to celé složité, ale než se s ním soudit, tak jsme to raději uznali jako pracovní úraz, on nás ted i popotahuje, že si u nás zničil trvale zdraví, pracoval asi 2 týdny na pozici číšníka 8 hodin denně, tak si asi dokáže každý sám udělat obrázek co to je za blb...
Svého lékaře nemáme, já osobně jsem byla proti tomu to uznat, ale nemám dostatečný vliv a někdo jiný se toho bál. Já nevím jak by si mladý kluk mohl vyběhat a dostat nemoc z povolání, když u nás odpracoval pár dnů a žádná těžká práce to opravdu nebyla. Když pak člověk sylší v TV co vše dr zamítne uznat jako invalidní důchod a jsou to lidi naprostor bezmocní, tak to člověk nechápe.
Ale v v naší krásné zemi je možné vše :-)
A proč nemáte firemního lékaře? Vždyť je to zákonná povinnost. Byli jste povinni poslat toho nového zaměstnance na vstupní prohlídku. Ta slouží právě k tomu, že firemní lékař zná pracoviště a prohlédne nového zaměstnance a vydá zaměstnavateli hodnocení, jestli je ten dotyčný schopen vykonávat sjednanou práci. Také zjistí zdravotní stav při nástupu a teď mohl vyhodnotit jestli se stav nezměnil nebo změnil a jak.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
11. 9. 2012 18:23
Dobrý den, zaměstnanec měl pracovní úraz, jednalo se o simulaci, kdy sehnal dr který mu to psal skoro rok, nyní zaměstnanec ukončil nemoc a i PP.
Dovolená mu náleží stejně jako by pracoval?
Zaměstnanec nedoručil papíry k úrazu od dr, které bych poslala na kooperativu, to mi ale dát musí, aby si firma nárokovala to co mu dorovnávala z rozdílu nemoc a mzda, nebo se pletu?
Poradí prosím někdo?