Re: Průšvih s příspěvky zaměstnavatelePR
>Moc prosím zkušené o radu.
>
>Bohužel se nám povedlo vyplácet zaměstnankyni
>příspěvek na penzijní a životní pojištění i přes její
>mateřskou a rodičovskou dovolenou. Jedná se o rok 2011 a na
>chybu jsem přišla až teď.
>
>Jde o to, že vyměřovací základ mám ve mzdách 0 kč, ale
>fakticky jsme platili převodem každý měsíc 800,--
>celou její mateřskou a část rodičovské, což se mělo pokud
>vím buď dodanit a odvést sociální, zdravotní z
>příspěvku, nebo neplatit příspěvek... Vůbec jsme si
>neuvědomili, že se to má pořešit a slepě jsem to vyplácela.
>
>Co teď s tím? Hlavně ten uzavřený r. 2011 ?
>
>Vzhledem k tomu, že se jedná o jednatelku, není
>problém se s ní dohodnout, že peníze , které dostala na
>smlouvy jako příspěvky na PP a ŽP vrátí firmě zpět, aby
>nemusela zpětně dodaňovat - to bych udělala na základě
>nějakého prohlášení....
>Tím si opravím ve mzdách tento rest a nebudeme muset
>řešit dodanění sociálního ...
>
>A co za firmu ? Frima má příspěvky v nákladech za r.
>2012 - to lze opravit. Ale z r. 2011, za který je jich
>daňové přiznání odevzdáno - lze opravit ? Jak? a
>nevíte, jak se na to bude tvářit FÚ ?
>
>Nebo zvolit jiný postup ?
>
>Moc děkuji :o(
Ale přece už loni platilo, že můžete zaměstnanci přispívat až 24000 ročně na penzijní nebo na na životní nebo na oboje, to je jedno, prostě mu přispět 24000 Kč. A tento příspěvek není vázaný na to, jestli příjem má nebo ne.
>
Nevím, co chcete řešit, Kara má pravdu.
Pokud máte ve vnitřním předpise uvedeno, že přispíváte i po dobu mateřské a rodičovské a dodržíte limit 24000 ročně, pak nemusíte nic
odvádět na soc. a zdrav.
V nákladech (daňových) můžete mít dle zákona jakoukoliv částku, pokud splňujete ostatní podmínky týkající se ŽP a PP připojištění
Moc děkuju za rychlou odpověď a probrání. Už jsem fakt mimo... kontroluju to tu zpětně a v tomhle jsem se uplně zamotala. Mám to v hlavě uložený postaru. Tak zase o jedno zbytečně vymyšlený trápení méně :o))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
11. 9. 2012 22:21
Moc prosím zkušené o radu.
Bohužel se nám povedlo vyplácet zaměstnankyni příspěvek na penzijní a životní pojištění i přes její mateřskou a rodičovskou dovolenou. Jedná se o rok 2011 a na chybu jsem přišla až teď.
Jde o to, že vyměřovací základ mám ve mzdách 0 kč, ale fakticky jsme platili převodem každý měsíc 800,-- celou její mateřskou a část rodičovské, což se mělo pokud vím buď dodanit a odvést sociální, zdravotní z příspěvku, nebo neplatit příspěvek... Vůbec jsme si neuvědomili, že se to má pořešit a slepě jsem to vyplácela.
Co teď s tím? Hlavně ten uzavřený r. 2011 ?
Vzhledem k tomu, že se jedná o jednatelku, není problém se s ní dohodnout, že peníze , které dostala na smlouvy jako příspěvky na PP a ŽP vrátí firmě zpět, aby nemusela zpětně dodaňovat - to bych udělala na základě nějakého prohlášení....
Tím si opravím ve mzdách tento rest a nebudeme muset řešit dodanění sociálního ...
A co za firmu ? Frima má příspěvky v nákladech za r. 2012 - to lze opravit. Ale z r. 2011, za který je jich daňové přiznání odevzdáno - lze opravit ? Jak? a nevíte, jak se na to bude tvářit FÚ ?
Nebo zvolit jiný postup ?
Moc děkuji :o(