Re: Nevyzvednutá dobírka?
Dobrý den,
strávila jsem kvůli tomu na jaře u daňového poradce dost času. On byl zastáncem názoru, že DPH si uplatnit v žádném případě nemůžete. Prý pro dobírku máme zaslat balík na základě např. dodacího listu a až po převzetí vystavit doklad. My se nakonec rozhodli to neopravovat (tedy DPH jsme uplatnili zpět), ale jak by se na to tvářila případná kontrola fakt nevím.
Ono je jedno jestli je to v rámci ČR nebo EU. Je to tak jak napsala Vendy, tedy tak by to mělo být správně. Daňový poradce říkal, že v rámci 1 období DPH by storno nebo zrušení faktury neměl být takový problém. DPH neodvedete - ano ho nechcete zpátky. Problém je, když jste měsíční plátci, DPH odvedete, tak pak už nemůžete udělat storno. Tak vám zbývá ten opravný doklad a z toho si nemůžete odečíst DPH.
Prošla jsem vytýkacím řízením k DPH - nadměrný odpočet při registraci k DPH (zohlednění zboží na skladě).
Správce daně prošel všechny doklady k příslušnému období. E-shop prodává pouze občanům. Byly tam i dobropisy (spíš na vrácené zboží než nevyzvednutou dobírku), nepotvrzené občanem. Prošlo to v pohodě. Asi to však bylo v rámci jednoho období. Vůbec se nad tím nepozastavoval.
Jestliže jste prodávali občanům, tak jste nebyli povinni vystavit daňový doklad (§ 26/1/a ZDPH - povinně se vystavuje pro osobu povinnou k dani nebo právnickou osobu, která není založena nebo zřízena za účelem podnikání, běžný občan není ani jednou z uvedených osob). Jestliže jste nebyli povinni vystavit DD, tak jste ani nebyli povinni vystavit opravný DD (v současné době upravuje § 42/2 ZDPH) a stačila oprava ve Vaši evidenci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 9. 2012 13:11
Dobrý den, zaslali jsme v červenci na slovensko dobírku, která se nám vrátila ted jako nevyzvednutá. jak to mám účetně zrušit? podvojné účetnictví. odvedla jsem DPH. VYSTAVÍM DOBROPIS,ALE NIKDO MI HO NEPOTVRDÍ? děkuji za případnou radu