Mzdové účetní prosím o pomoc

• (neregistrovaný)

13. 9. 2012 9:57

Dobrý den, prosím, kdo mi poradíte? Nastoupil k nám zaměstnanec zařazený do 8. platové třídy, a protože mi nedoložil maturitní vysvědčení, pouze výuční list, tak se mu odečítal 1 rok. Nyní po 1/2 roce konečně sehnal své maturitní vysvědčení a přinesl mi ho. Mám mu zpětně doplatit (opravit) plat za těch 1/2 roku a nebo mám zvýšit plat až od toho měsíce, kdy doručil maturitní vysvědčení, i když je z vysvědčení patrné, že maturoval již před více jak 20 lety? Je totiž zařazen v 11 platovém stupni a díky tomu vysvědčení a tedy přičtení toho 1 roku má nárok na 12 platový stupeň, tedy se mu zvyšuje plat. Děkuji za rady a odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 9. 2012 10:10

all (neregistrovaný)

Re: mzdové účetní prosím o pomoc
      V žádném případě nic neděláte zpětně. Do osobního spisu si založíte papír, na kterém vám zaměstnanec podepíše (nebo mi máme formulář hlášení osobních změn), že maturitní vysvědčení předložit zaměstnavateli dne toho a toho. Od tohoto dne uděláte nové zařazení, přepočet odborné praxe a nový platový výměr.

• 13. 9. 2012 10:29

Blanka0001 (neregistrovaný)

Ještěže jsem se zeptala, protože jsem si myslela spíš, že se to bude muset doplatit. Děkuji tedy za radu.

• 13. 9. 2012 11:51

all (neregistrovaný)

Ne, ne, vy vždy postupujete podle daného stavu - tedy pokud zaměstnanec něco nedoloží - nemůžete započítat. Až doloží, uděláte změnu a od tohoto okamžiku počítáte. Byl to jeho problém, jeho chyba, nikoli zaměstnavatele. Není tedy důvod něco doplácet pozpátku. On v té době neměl na vyšší platový stupeň nárok, protože pro tu dobu pro vás nesplňoval potřebné vzdělání.
      Ale nezapomeňte si dát do spisu ten jím podepsaný papír, že doložil až tehdy a tehdy.

• 13. 9. 2012 17:32

Blanka0001 (neregistrovaný)

Děkuji, jste zlatíčko. Asi jsem moc hodná a nechtěla jsem ho ošidit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).