Re: Likvidace s.r.o.-prosím Danielu K.
Dobrý den, předpokládám (protože už nevím, co přesně jsme si psali), že rušíte společnost likvidací. Statutární orgány jsou nahrazeny likvidátorem a vstup společnosti do likvidace je zapsán v OR s dovětkem "v likvidaci". Je v kompetenci likvidátora zjistí-li, že společnost je předlužena, aby podal návrh na prohlášení konkursu (insolvenční návrh). Likvidační zůstatek může být i 0 Kč. Je to i jednodušší, nemusí se dělat další ÚZ a DPPO a také nebudet muset řešit, jak vyplatit likvidační zůstatek, když na úhradu nemá společnost finance.
Re:Likvidace s.r.o.-Danielo K.děkuji Vám
Děkuji moc za radu, jestli jsem to dobře pochopila, nejdříve si dle podkladů z účetnictví udělám rozvahu, abych zjistila likvidační zůstatek, a na základě tohoto se ukáže, zda je možná provést likvidace nebo bude lépe uvažovat např. o prodeji podílů nebo celé firmy.
Děkuji moc za radu, jestli jsem to dobře pochopila, nejdříve si dle podkladů z účetnictví udělám rozvahu, abych zjistila likvidační zůstatek, a na základě tohoto se ukáže, zda je možná provést likvidace nebo bude lépe uvažovat např. o prodeji podílů nebo celé firmy.
Z vaší odpovědi jsem pochopila, snad dobře, že vy teprve uvažujete, jestli firmu budete rušit likvidací nebo ji prodáte. Já vám odpovídala na už probíhající - notářem ověřený vstup společnosti do likvidace.
Z rozvahy se dá zjistit předběžný likvidační zůstatek, ale musíte v ní také ještě zohlednit následně vzniklé náklady spojené s likvidací společnosti jako je např. právník, notářské poplatky, kolky, náklady na povinný archiv dokladů např. mzdových, náklady na skartaci dokladů apod. Likvidace společnosti je hodně náročná na dodržení všech zákonem daných postupů, aby vedla ke konečnému výmazu společnosti z OR i finančně to není úplně levná záležitost. Prodej, ať už podílů nebo celé společnosti, je z hlediska účetních, daňových aj. zákonů jednodušší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 9. 2012 9:30
Před nedávnem jste mi radila ohledně likvidace firmy. Mám ale ještě jednu nejasnost. Společnost vykazuje za r.2011 účetní ztrátu 42 tis. a za r.2012 bude účetní ztráta 38 tis. Ve firmě jsou peněžní prostředky na účtech ve výši 20 tis. Lze tuto společnost zlikvidovat, když nejsou prostředky na vyplacení podílů na likvidačním zůstatku společníkům? (mám na mysli základní kapitál 200 tis.-nejsou peněžní prostředky na jeho "vrácení" společníkům. Firma nemá žádné závazky (vůči státu ani ostatním věřitelům), má pouze pohledávky cca 42 tis. (bohužel však za spojenými osobami - takže zvýší HV). Ale není mi jasné toto: i když ztráta vlastně "sníží" pasiva, tak i přesto by se měl zůstatek vkladů po započtení ztráty vrátit společníkům,na což nejsou ve firmě prostředky. Jak tedy z této situace ven? Moc Vám děkuji za radu.