Re: Exekuce a daň.bonus
Judikát vrchního soudu v Olomouci z 11.5.2012:
Daňový bonus není ovšem součástí zálohy na daň z příjmů ze závislé činnosti – je zvláštním plněním poskytovaným poplatníkovi státem – a výpočet čisté mzdy (pro srážky ze mzdy) neovlivňuje.“
Diskutujeme tady o tom již několik měsíců, když si zadáte do historie, najdete růstá stanoviska. V Abecedě mzdové účetní (což je taková skoro bible nás mzdovek) v č.9 je dokonce přímo napsáno, že bonus se do čisté mzdy (pro výpočet srážek) počítá. Já jsem ho dosud také nepočítala, ale radit někomu, že se nepočítá, a pak od něj slyšet, že ho exekutor nařkl z toho, že prováděl malé srážky, bych si netroufla.
Já to chápu asi tak, že v době vydání Abecedy... se bonus nezapočítával, a když jsme se všichni na to ptali, zda se započítává či ne, na příslušných místech se příslušní lidé nad nedokonalostí formulace v OSŘ zamysleli a vydali příslušná stanoviska, podle kterých se bonus má započítávat. Podle mě ale ze zákona vyplývá, že by se neměl započítávat.
Dobrý den,
připojím se také se svou informací. Právě že v publikaci Abeceda mzdové účetní od nakladatelství ANAG je asi na dvou místech uvedeno, že se srážky z daňového bonusu neprovádí, protože není ve výčtu příjmů uvedených v Občanském soudním řádu, ze kterých se mají srážky provádět. Tedy v této publikaci (bibli mzdovek) je to uvedeno správně. Pouze v odborném časopise Mzdová účetní byl v čísle 9 uveřejněn článek, ve kterém bylo nesprávně napsáno, že se srážky mají provádět i z daňového bonusu. Teprve až teď v dalším čísle, a to čísle 10 je vše uvedeno na pravou míru a je zde již citován judikát Vrchního soudu v Olomouci ze dne 11. května 2012, na základě kterého se pro účely výpočtu srážek do čisté mzdy daňový bonus nezahrnuje. Takže i v této publikaci již uvádí i tento správný výklad. Takže snad se tím již všichni budou řídit a nebudou vznikat pochybnosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 9. 2012 12:54
Dobrý den,
mám to prosím správně, do čisté mzdy pro účely exekuce se započítáva i daňový bonus, je to tak?