Re: nezabavitelná částka na nevlastní dí
Ano,pokud by byla jen dohoda o srážkách, tak ano. Teď jde o to, že je to jen dohoda o srážkách, to musíte zjistit. Já jsem vycházela (možn mylně) z předpokladu, že se jedná o exekuci.
Počítají se jen vlastní děti, k cizím zam-ec vyživovací povinnost nemá. "Má platit výživné" znamená, že vám od soudu/exekutora přišel exepříkaz na srážku ze mzdy nebo jste se zam-cem uzavřeli dohodu o srážkách ze mzdy?
Program na výpočet srážky ze mzdy:
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=885360
Jen mi řekl, že platí výživné, že žádnou exekuci nemá. Na zápočťáku má v kolonce srážky ze mzdy napsáno: výživné: běžné měsíčně (nic napsáno), dlužné výše (nic napsáno) , dosud sraženo 1000,-Kč. Rozhodnutí, výměr: OS ve Strakonicích a nějaké číslo. Adresa tam žádná není. Ve prospěch: tady je nějaké jméno (buď dcery nebo býv.manželky). Když mi nepřinese nějaký papír o výši výživného, tak mu nemusím srážet nic?
Takhle by se to dělat nemělo. Pokud k vám nastoupí zam-ec a má v ruce rozsudek OS, že má platit výživné, můžete ho poslat do zádele a nebo uzavřít dohodu o srážkách ze mzdy k uspokojení závazků zam-ce (§ 146/b ZP). Tehdy pohledávka získává pořadí a následující plátce mzdy má povinnost pokračovat ve srážení (§ 149/4 ZP), o pohledávce se dozví z potvrzení o zam. Proto dobře přemýšlejte, kdy dohodu pro dluhy zam-ce uzavřít, páč si navzájem jako plátci mezd přiděláváte práci. Na vašem místě bych dohodu uzavíral právě jen pro výživné ve výši určené rozsudkem, protože i když odmítnete zam-ce s rozsudkem, on se může vrátit s dohodou o srážkách ze mzdy mezi ním a exmanželkou a tehdy musíte dohodu přijmout (pohledávka nabývá pořadí) a srážky stejně provádět (§ 551 OZ).
Do potvrzení o zam. by proto měly patřit uvést uzavřené dohody ze dne ... (a další info z § 313/1e ZP), z pouhého uvedení OS k výživnému těžko vyčtete pořadí, jak jste sama zjistila.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 9. 2012 13:29
Dobrý den, mám nového zaměstnance, který má 1 dítě z předchozího manželství (žije u matky), 3 děti s nynější manželkou a 1 dítě má nynější manželka z předchozího manželství.Čistý příjem bude mít cca 15000,-Kč. Má platit výživné 2000,-Kč. Kolik mu můžu srazit ze mzdy?
Předem děkuji za odpověď.