Re: výpočet průměrného výdělku pro ÚP
Počet skutečně odpracovaných hodin je důležitý, bez toho se průměr nedá vypočítat. Vzorec je totiž tento:
Sečtou se hrubé mzdy (to u Vás bude ten zdanitelný příjem) za květen a červen. Od toho se odečte hrubá částka za dovolenou, lékaře a za jiné případné náhrady v květnu a červnu. Výsledek se podělí skutečně odpracovanými hodinami v květnu a červnu, pokud jste odměňovaná hodinovou mzdou. Pokud jste odměňovaná měsíční mzdou, podělí se to skutečně odpracovanými hodinami včetně hodin svátků v pracovních dnech. Vyjde hrubý průměr na hodinu.
Tento průměr se vynásobí Vaším týdenním úvazkem (40) a ještě se vynásobí 4,348. Vyjde průměrný hrubý měsíční příjem.
Z něho se vypočítá ZP, SP a daň. Ta dań se sníží o slevu, pokud jste podepisovala v účtárně daňové prohlášení (takový růžový dvojlist-má ho účetní). Vyjde měsíční čistá.
Tazatelka uváděla, že celou dobu pracovala, dovolenou neměla. Mzda vypadá na měsíční, minimální, 40 hod.úvazek. Prohlášení pravděpodobně podepsané, protože jinak by vycházela ještě nižší. mpro výpočet ale nebudete počítat přesčasové hodiny, ani mzdu a příplatky za práci přesčas.
Ale to se mýlíte. Při výpočtu hodinového průměru se počítá i s přesčasy. Mzda za práci + veškeré příplatky (náhrady mzdy ne) se podělí skutečně odpracovanými hodinami, tzn. i hodinami přesčasů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 9. 2012 16:33
na pásce mám pouze 40 hodin týdně,celkově odpracované hodiny tam nejsou,zrovna jako není napsaná hrubá mzda,je tu jen
5 měsíc
zdanit.příjem 11771
daňový základ 15774
srážky za oběd 490
6 měsíc
zdanit.příjem 13747
daňový základ 18421
srážky za oběd 560
netuším jestli jsem podepisovala slevu na poplatníka,pokud ano,měla bych ten formulář mít já nebo účetní a jaký rozdíl to ve výsledku dělá?Mockrát děkuji za Vaši trpělivost.