Ukončení prac.poměru dohodou-insp.práce

• (neregistrovaný)

24. 9. 2012 13:55

Dobrý den,

dnes jsem utrpěla velký šok. Telefonovala jsem si na inspektorát práce , že máme zaměstnance, který si chodí o hodinu dřívě domu a protolefonuje nám 2000,- měsičně ( což jsme zjistitli teď za poslední dva měsíce, co protelefonoval za 3 roky to už asi nikdo nezjistí. Ale za blbost se platí a v našem státě dvojnásob. Na ty 2 měsíce máme důkaz. A oni mě řekli ,že to není hrubé porušení pracovní kázně a ,že ho za to nemůžeme vyhodit. Tak mě poradili ukončení dohodou a 3 odstupné platy a pokud on bude souhlasit ,tak mu ty telefony mohu strhnout ze mzdy co mu dlužíme ?

V NAŠEM státě s poctvivostí nějdál dojdeš, max tak do .........

To jsem si jenom potřebovala ulevit...Děkuji za reakce

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 9. 2012 14:04

pája

Re: ukončení prac.poměru dohodou-insp.pr
      - nechce se mi věřit, že by toto na OIP takhle debilně odpověděli, ale asi si nevymýšlíte, takže:
      -je to naprostý nesmysl,myslím ta odpověď
      -intenzitu porušení povinností zam-ce musí stanovit zam-tel
      - pokud máte pracovní řád, měl by obsahovat výčet porušení a následné sankce
      - jde o jednoznačné porušování povinností zam-ce dle platného ZP a případně i určitých ustanovení PS, pokud tam mátě zmínku o využívání pr. doby, nezneužívání mobilů atd.
      -já to vidím jako závažné porušení povinností vyplývajících...atd. dle § 52 g) ZP, tedy výpověď bez upozornění, protože na ok. zrušení by to zatím asi nestačilo.
      Je dobré předávat fir. mobily a další prostředky písemně protokolárně s poučením, co zam-nec smí či nesmí, jak míá postupovat a co bude následovat, když to poruší.Tak to alespoň radím klientům a zatím všichni chtěli zpracovat předávací protokol s poučením, jak na mobil, tak na PC, případně i služ. auto atd.

• 24. 9. 2012 14:24

fidelka (neregistrovaný)

Děkuji za rady to je ale hospoda a ten telefon je pevná linka, aby se zákaznici dovolali na objednání a servírky si mohli objednat pivo. Ale bohužel ty výpisy z telefonu nikdo moc nekontroloval a účetní je proplatila a přišlo se na to náhodou , když jednou nebyli peníze na zaplacení....

• 24. 9. 2012 14:31

VH

Nemyslím si, že je chybou, že účetní proplatilla - přece si nenecháte odpojit telefon.

• 24. 9. 2012 14:07

VH

To jste snad ani neměla psát - tady je vidět, jaké úředníky my všichni platíme.
      Jinak:
      1. O stupni závažnosti porušení povinností rozhoduje zaměstnavatel (i pětiminutový dřívější odchod některého ze zaměstnanců může zaměstnavateli způsobit kolaps).
      2. odstupné je možné vyplatit jen v případě, že zaměstnavatel rozhodl o organizační změně a z tohoto důvodu dává zaměstnanci výpověď nebo s ním uzavírá dohodu.
      3. O srážkách musí být uzavřena dohoda, když nebude souhlasit, musíte vymáhat jinak.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).