Re: člen volební komise
Zákon č.130/2000 Sb., o volbách do zastupitelstev krajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
Vím ještě, že zaměstanavatel pak může požádat o refundaci těchto nákladů, ale víc o tom nemám páru :-)
Ze stránek min.vnitra ČR :
IV. Nárok člena okrskové volební komise a zvláštní okrskové volební komise na pracovní volno a náhradu mzdy
Podle ustanovení § 82 věty druhé zákona o volbách do Parlamentu má člen okrskové volební komise a zvláštní okrskové volební komise, který je v pracovním poměru nebo poměru obdobném pracovnímu poměru, nárok na pracovní volno v nezbytně nutném rozsahu a na náhradu mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku od uvolňujícího zaměstnavatele.
Zaměstnavatel se může následně obrátit na příslušný obecní úřad a požádat o refundaci náhrady mzdy, která mu bude vyplacena, neboť se jedná o výdaj související s volbami podle čl. 1 odst. 3 písm. h) směrnice Ministerstva financí č.j. 124/1354/2002, který je možno uhradit z prostředků státního rozpočtu poskytovaných územním samosprávným celkům na úhradu volebních výdajů.
Jenom nevím, jestli to ještě platí, ale pokud pojedu zítra na školení k volbám, tak se zeptám (moc se mi tam ovšem nechce, je to ztráta času).
Ještě k tématu:
Činnost členů OVK a překážka v práci s náhradou mzdy
Novelou volebních zákonů a zákoníku práce (dále jen „ZP“), provedenou zákonem č. 320/2009 Sb., byla činnost členů OVK a zvláštních OVK pro všechny druhy voleb po nezbytně nutnou dobu prohlášena za překážku v práci s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku, kterou poskytuje uvolňující zaměstnavatel (jde-li o zaměstnance v pracovním poměru). Přitom zákony nestanoví povinnost refundace ze strany správních orgánů – ta je ale dána v ustanovení § 206 odst. 3 a 4 zákoníku práce.
zdroj:http://www.alfasoftware.cz/krajske-senatni-volby-2012/
Pozor, pozor. domnívám se, že je nárok na refundaci i při školení předsedů a zapisovatelů. Byla jsem sama na školení a dostala jsem potvrzení pro zaměstnavatele o účasti na školení a tam byla poznámka, že toto potvrzení slouží jako podklad pro refundaci mzdy. Ale zatím to ověřeno nemám. Volala jsem si na Statistiku, a tam jsou asi na obědě :-)
Takže když zjistím více, písnu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 9. 2012 6:58
Prosím o radu ,zaměstnanec je členem volební komise ma v den konání voleb a v den školení na volby nárok na placené volno?
Děkuji za rychlou odpověd.