Re: Majitel s.r.o. a konec pracovního po
Hlavně čtěte pozorně,
Do evidence uchazečů o zaměstnání nemůže být zařazena fyzická osoba, která je ...... společníkem nebo jednatelem společnosti s ručením omezeným ....... .. pokud vykonává mimo pracovněprávní vztah k této společnosti pro společnost práci, za kterou je touto společností odměňován a jeho měsíční nebo průměrná měsíční odměna přesáhne polovinu minimální mzdy
Podle mě, pokud nebudete vykonávat pro "svoji" s.r.o. práci, tak by Vás měl ÚP zaregistrovat.
Tak teď jsem z toho ještě hloupější než jsem byl. Mám pracovní poměr na dobu neurčitou a průměrná měsíční mzda přesahuje polovinu minimální mzdy. Chápu tedy dobře, že jako jednatel s.r.o., za těchto podmínek nemůžu být evidován na ÚP a musím si platit sociální a zdravotní pojištění sám?
Já to vidím tak, že pokud nebudete zaměstnancem a jako společník nebudete pobírat pobírat žádnou odměnu, můžete být zaregistrovaný na ÚP. Jako registrovaný na ÚP jste pojištěný státem. Ale registrace na ÚP znamená, že aktivně hledáte novou práci.
Na ÚP vás zaregistrují, pokud váš příjem bude menší než 4000,- měsíčně. Lhostejno, zda příjem zaměstnance nebo společníka. Na podporu by v takovém případě nebyl nárok, ale stát by za vás byl plátcem ZP. SP se odvádí pouze z příjmu. Jestliže nebudete mít žádný příjem jako společník a ukončíte i pracovní poměr, budete mít nárok na podporu. Samozřejmě za předpokladu, že máte 12 pojištěných měsíců v posledních dvou letech.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 9. 2012 22:49
Dobrý večer!
Prosím o radu. Jsem "spolumajitelem" společnosti s ručením omezeným. Od počátku založení s.r.o. v této společnosti také pracuji (mám pracovní smlouvu). Letos ale musím pracovní smlouvu ukončit, tzn. nebudu už v obchodě pracovat, ale stále budu spolumajitelem. Jak mám teď postupovat? Půjdu se registrovat na ÚP nebo tím že spoluvlastním obchod se na ÚP evidovat vůbec nebudu? Omlouvám se, ale vůbec tomuhle papírování nerozumím.