Opravné položky

• (neregistrovaný)

26. 9. 2012 9:39

Dobrý den,
    převzala jsem účetnictví a jsou tady staré pohledávky rok 2005,2006,2007, kde firmy buď už neexistují nebo jsou v likvidaci. Opravné položky se netvořily. Dají se tyto pohledávky jednorázově odepsat?

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 9. 2012 10:03

alli (neregistrovaný)

Re: Opravné položky
      Pokud nemáte od odběratele potvrzení z pozdějších let, že pohledávky uznávají co do výše a rozsahu, jsou pohledávky promlčené a můžete odepsat jedině nedaňově. Výjimkou jsou pohledávky přihlášené do insolv. řízení.

• 26. 9. 2012 10:46

Kate (neregistrovaný)

Děkuji, myslíte takovou tu invetarizaci pohledávek k 31.12, to je potvrzené razítkem, takže by to šlo i daňově, ale někde se to nevrátilo a to jak je dole vždy napsané že pokud to nevrátí nebo se k tomu nevyjádří do 14 dní tak se pohledávky berou za odsouhlasené asi nemá žádnou váhu že.
      A všechny se musí vést v podrozvaze nebo tam kde už firma neexistuje ne.

• 26. 9. 2012 10:57

Kate (neregistrovaný)

Teď jsem si našla že s účinností od 1. 1. 2012 tak již opět nebude možný odpis promlčených pohledávek, neboť novela zpět zavádí jako základní podmínku pro daňový odpis pohledávky nutnost tvorby zákonných opravných položek.
      Asi se to nedá nějak obecně říci, mám zde různé případy firmy konkurzu atd., tak to jdu pořádně prostudovat, ale děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).