Re: OTpenzij.reforma je to opravdu výhod
já nic takového nemám a neplánuji, když není cesta zpátky, pro mě není cesta ani tam.
Máte pravdu, my jsme opravdu "stádní " národ, někdy si připadám jako exot, protože nemůžu uvěřit tomu, jak lidi podléhají masově různým manipulacím. Ale spíše, než že by si to lidé nedovedli představit, ten dopad, tak mi přijde , že jsou docela líní přemýšlet, mít vlastní názor, spíše z pohodlnosti se zaštiťují tím, "že to tak dělají všichni".
Všechny takovéto úvahy a výpočty jsou založeny na přepokladu, že víme, jaký bude státní důchod bez zapojení a se zapojením do 2.pilíře. Jsou na to kalkulačky na internetu, případně různé metody, jak to odhadnout.
V zemi, kde 27.září nevíme, jaké bude DPH příští rok a kde jsem každé ráno při spuštění internetu zvědavý, kdo je dneska premiérem, je naprosto nesmyslné cokoliv odhadovat, natožpak výši důchodu za několik desetiletí.
Rizika jsou následující :
- inflace a její výše
- peníze v penzijních fondech jsou tak lákavé pro budoucí vlády
- parametry systému (kolikrát se zaposlední roky změnily parametry např. stavebního spoření ?)
- demografický vývoj
- výnosnost finančních investic - kdo si myslí, že dosáhne výnosnost investic 10% (pozoruhodné, že to opravdu nikdo ani neslibuje !), necht se podívá na výnosnosti fondů za uplynulá období.
I přes to všechno si myslím, že existují skupiny lidí, u kterých asi má smysl do 2.pilíře vstoupit - je nasnadě, které to jsou: nižší věk a vyšší příjmy. Pokud možno obojí najednou.
A závěrem ? Aby reforma platila, je zapotřebí 101 hlasů v parlamentu. Kolik si vsadíte na to, že projde ?
>>vkládám odkaz na velmi
>>zajímavý
>>článek
>>http://www.ceskapozice.cz/byznys/finance/penzijni-reforma-nevstupujte-do-pilire-blaznu?page=0,0
>>
>>a zejména uveřejněnou tabulku.
>>
>
>
>Všechny takovéto úvahy a výpočty jsou založeny na
>přepokladu, že víme, jaký bude státní důchod bez zapojení
>a se zapojením do 2.pilíře. Jsou na to kalkulačky na
>internetu, případně různé metody, jak to odhadnout.
>
>V zemi, kde 27.září nevíme, jaké bude DPH příští rok a
>kde jsem každé ráno při spuštění internetu zvědavý,
>kdo je dneska premiérem, je naprosto nesmyslné cokoliv
>odhadovat, natožpak výši důchodu za několik
>desetiletí.
>
>Rizika jsou následující :
>- inflace a její výše
>- peníze v penzijních fondech jsou tak lákavé pro
>budoucí vlády
>- parametry systému (kolikrát se zaposlední roky
>změnily parametry např. stavebního spoření ?)
>- demografický vývoj
>- výnosnost finančních investic - kdo si myslí, že
>dosáhne výnosnost investic 10% (pozoruhodné, že to
>opravdu nikdo ani neslibuje !), necht se podívá na
>výnosnosti fondů za uplynulá období.
>
>I přes to všechno si myslím, že existují skupiny lidí,
>u kterých asi má smysl do 2.pilíře vstoupit - je
>nasnadě, které to jsou: nižší věk a vyšší příjmy. Pokud
>možno obojí najednou.
>Ač jsem optimista, tak v tomto jsem skeptik.
Lidé, kteří mají vyšší příjmy už tak dost odvádí do solidárního systému. rozhodně bych jim to nedoporučila.
Tito lidé si rádi rozhodují o svých financích sami, což jim 2. pilíř neumožňuje ani v průběhu a ani po ukončení spoření.
>A závěrem ? Aby reforma platila, je zapotřebí 101
>hlasů v parlamentu. Kolik si vsadíte na to, že projde ?
Dost, protože lobby je dostatečně silná.
Na důchod nám zbývá jediná jistota - rodina. Náš stát je pokrokový a tuší, že muslimové se nám sem brzy nahrnou ve velkém. Proto přizpůsobuje podmínky, aby jim to nebylo moc zatěžko. V islámských zemích nějaká velká sociální podpora nikdy nebyla, protože tam to stojí na rodinných klanech. Je třeba mít hodně dětí a ti se o vás v důchodu postarají :). Teda pokud je dobře vychováte, že ano.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 9. 2012 16:57
vkládám odkaz na velmi zajímavý článek
http://www.ceskapozice.cz/byznys/finance/penzijni-reforma-nevstupujte-do-pilire-blaznu?page=0,0
a zejména uveřejněnou tabulku.