Re: DPH-služba pro čs.firmu na Slovensku
Dobrý den,
jestli nejste plátcem DPH, nemůžete vystavovat fakturu vč. DPH. Jediné, co je potřeba si u případu s tím Slovenskem zjistit, jestli nemají povinnost dle tamního zákona v takovém případě se u nich registrovat k DPH, neboť v tu chvíli vykonáváte ekonomickou činnost na Slovensku.
Dobrý den,
děkuji za reakci. Vím, že jako plátce nemohu vystavovat fa s DPH, spíš mi šlo o to, zda jsem v tomto případě povinna se kvůli tomu registrovat jako plátce DPH v CZ, pak by se musela fa vystavit plátci DPH na Slovensku bez DPH - on by si doměřil, v případě neplátce už má faktura by byla s DPH.
Je to poskytnutí služby vCZ, ale pro Čecha registrovaného a podnikajícího na Slovensku, pak se bere místo plnění dle něj, tedy Slovensko?
Místo plnění dle ZDPH u vzdělávacích služeb je tam, kde se skutečně konají. Všechno se to řídí tamním zákonem a ve slovenském ZDPH to najdete v § 16 ods.3. Velmi ochotni pomoct jsou také na Daňovém úradě Bratislava (Služby pre verejnosť: Radlinského 37: 02/57378 111
Tel.1.: V.Clementisa 10: 02/48 282 345, Tel.2.: Račianska 153A: 02/49 409 111 ). Jestli je tam povinost registrace bych si raději ověřila, možná to nebude nutné, ale spíš to tak vypadá, protože vykonáte ekonom. činnost na SR.
Když už odkazujete ustanovení zák. č. 222/2004 Z.z., tak byste si jej měla přečíst. (Nejen) pro Vaši informaci kopíruji § 16/3:
Miestom dodania kultúrnych, umeleckých, športových, vedeckých, vzdelávacích, zábavných a podobných služieb, ako napríklad služieb na výstavách a veľtrhoch, vrátane ich organizovania a s nimi súvisiacich doplnkových služieb a vstupu na tieto podujatia, AK SÚ TIETO SLUŽBY DODANÉ OSOBE INEJ AKO ZDANITEĹNEJ osobe, je miesto, kde sa tieto služby fyzicky vykonajú. Miestom dodania služieb V SÚVISLOSTI SO VSTUPOM na kultúrne, umelecké, športové, vedecké, vzdelávacie, zábavné a iné podobné podujatia, ako sú výstavy a veľtrhy, a doplnkových služieb súvisiacich s týmto VSTUPOM, ak sú tieto služby dodané ZDANITEĹNEJ OSOBE, je miesto, kde sa tieto podujatia skutočne konajú.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 10. 2012 12:55
Dobrý den, prosím poradit od zkušených:
1/ pro čs. firmu sídlo v CZ poskytuji službu na Slovensku /slovenská firma si objednala firmu českou, tato si službu objednala u mne - lektorská činnost/, nejsem plátcem DPH - rozumím tomu dobře - vystavím fakturu klasicky bez DPH, a to pro českou firmu, která mne najala.
2/ lektorská činnost pro českého žáka, který podniká na Slovensku. tady taky klasicky faktura bez DPH - služba poskytována v CZ?
Moc děkuji za pomoc.