Nárok na mateřskou

• (neregistrovaný)

1. 10. 2012 13:56

dobrý den, chci se zeptat, zda mám nárok na mateřskou
    od ledna 2011 do sprna 2012 jsem byla zamestnana
    září a říjen 2012 jsem a budu na UP
    a od listopadu 2012 budu opět zaměstnaná

kdybych přístí rok 2013 cca listopa nebo prosinec na stoupila na mateřskou, budu mít na ní nárok
    bude se do podmínky 270 kalendářních dní započítávat oba zaměstnavatelé, nebo tuto podmínk musím splnit v rámci jednoho pracovního poměru, tedy jednoho zaměstnavatele? Děkuji
    trochu tápu

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 10. 2012 14:00

Líba (neregistrovaný)

Re: nárok na mateřskou
      Započítávají se pojištěné doby u všech zaměstnavatelů v posledních dvou letech před nástupem na PPM. Vyměřovací základ se počítá jen podle příjmu u posledního zaměstnavatele.

• 2. 10. 2012 11:44

Milka (neregistrovaný)

Děkuji a ještě bych se chtěla zeptat, kdybych od listopadu nebyla zaměstnanec,ale OSVČ, tak se to posuzuje stejně nebo jako OSVČ musím splnit podmínky pouze jako OSVČ a to předešlé zaměstnání by se mi nezapočítavalo do těch 270 dní?
      Děkuji za odpověď

• 2. 10. 2012 12:03

Líba (neregistrovaný)

"Podmínkou nároku na peněžitou pomoc v mateřství osoby samostatně výdělečně činné je kromě splnění podmínky účasti na pojištění podle odstavce 2 účast na pojištění jako osoby samostatně výdělečně činné podle § 11 po dobu alespoň 180 kalendářních dnů v posledním roce..."

Kromě 270 pojištěných dnů v posledních dvou letech, kde se počítá jak zaměstnání, tak OSVČ (doba, kdy platí NP), musí OSVČ splnit ještě druhou podmínku (180 dnů).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).