Re: zdravotního pojištění u DPČ, kdo dop
A když jsem to minimum mu nezaplatila, tak to celé zaplatím já nebo i něco budou chtít po zaměstnanci?
plat 4000, Kč hrubého, kolik je platba SP a kolik ZP, co se strhává zaměstnanci a co platí zaměstnavatel?
Moje účetní jde znovu na kontrolu ve středu a pokud do té doby neseženu tu druhou firmu, tak mám smůlu.
Je to divné, že v době počítačů a propojení na VZP nezjistí nebo nechtějí zjistit, zda bylo za zaměstnance odvedeno u jiné firmy ZP.
děkuji za odpověď
Re: zdravotního pojištění u DPČ, kdo dop
Pokud neměl potvrzení z jiné firmy, že odvádí ZP z minima nebo že se na něj minimální výměřovací základ nevztahuje, tak jste mu to automaticky měli strhávat vy. Jelikož jste tak neučinili, musíte ZP zaplatit. Pokuste se to vymámit na bývalém zaměstnanci, ale nevěřím, že budete úspěšní.
Kdyby měl souběžně s vámi pracovní poměr nebo jinou DPČ, tak by ho museli mít na VZP přihlášeného. Nevěřím, že by to nedokázali zjistit. Spíš si myslím, že buď měl DPP nebo dělal načerno. To vás samozřejmě neomlouvá. Vy jste měli mít doloženo, že se na něj nevztahuje minimální vyměřovací základ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 10. 2012 14:40
Dobrý den,
měla jsem zaměstnance do konce srpna na DPČ.
Zaměstnanec pobíral 4000,-Kč/ za 20 hodin týdne, tj. 80 měsíčně.
Odváděla jsem na SP - 1260, -Kč a na ZP 540,-Kč .
Při kontrole na VZP mojí účetní sdělili, že musím doplatit včetně penále min. odvod na ZP a to do výše 1080, -Kč měsíčně.
Je to docela velká částka a nezdá se mi to, je to za 2 roky.
Zaměstnanec mi nenahlásil, že jsem jeho jediný zaměstnavatel- nic jsme nepodepisovali.
Pravděpodobně pracoval souběžně ještě v jiném zaměstnání na DPČ nebo DPP, ale nikdy mi to nenahlásil a ani teď nechce nahlásit kolik tam měl příjem.
Je nějaká šance to zjistit?
Na VZP říkali, že pokud to nezjistím, tak to budu muset zaplatit.
Je to divné, já poctivě odvádím ZP a nějaká firma neodvede nic a já s tím nic neudělám a zaplatím to za ně?? nebo to ta firma odvede taky a pak VZP dostane více než 1080,-Kč? je to možné?
VZP prý uháněla obsílkami mého zaměstnance, že má nedoplatky ale on nereagoval.
Jak to vlastně je?
děkuji
J.