Re: Pronájem nemovitosti a DPH
Nemusí se uplatnit DPH, ale v případě plátců DPH je to výhodnější,
nemusíte krátit odpočet.
§56 Zákona o DPH
(4) Plátce se může rozhodnout, že u nájmu pozemků, staveb, bytů a nebytových prostor jiným plátcům pro účely uskutečňování jejich ekonomických činností se uplatňuje daň.
Naprosto doporučuji .....nájemci je to jedno a vy se nedostanete do potíží ....uplatnění DPH u výdajů souvisejících s tímto pronájmem. Eventulálně do povinnosti krátit koeficientem všechna svá plnění.
Dobrý den, já mám také podobný problém, mám vlastní dům ve společném vlastnictví a s manželem pronajímáme jednu místnost, kde má dotyčný obchod. já mám v domě také vlastní prodejnu a jsem plátcem DPH. Zatím jsem fakturovala jako za manžele a dph neúčtovala. Jak to je pak s tím koeficientem??? Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
Nová povinnost firem už běží: Registraci zaměstnanců usnadní jednoduchý dotazník
OSVČ v časové pasti: Některé musí podat přehled už do 8. dubna
ČSSZ upozorňuje: Navazující zaměstnání se nově hlásí jinak
Senioři řidiči a povinné lékařské prohlídky: Nová pravidla neplatí vždy
Říkali jim hadráři a věštili krach. Dnes patří k lídrům trhu s bytovým textilem
2. 10. 2012 14:03
Prosím o radu: pronajímám nemovitost za účelem podnikání plátci DPH. Nemovitost nemám v obchodním majetku ale jako fyzická osoba podnikající na ŽL jsem plátce DPH. Podléhá u mne tento pronájem DPH ? Pronájem je bez DPH, jde mi o případné krácení odpočtu na vstupu u mé podnikatelské činnosti. Dosud byl pronájem příležitostný, letos se bude jednat již o dlouhodobý. Děkuji za odpovědi.