Re: stav.práce plátci s DPH?
plátci se fakturuje v RPDP jen pro ekonomickou činnost, pokud není pro tuto činnost, pak klasicky s daní. záleží na účelu použití i pro plátce
Aha, děkuji. Nedovedu si teď ale představit, jaká je u FO neekonomická činnost, ke které mu náš vrt bude sloužit. Fakturu na FO chtěl vystavit, aby si " to mohl uplatnit "
Hlavně ale si neumím představit, jak budu u odběratelů plátců zjišťovat, k čemu jim naše služby budou sloužit, a pak jim podle toho fakturovat s DPH nebo PDP. Odpovědnost za správné vystavení faktury je naše, ne? stačí mi tedy nějaké prohlášení , že jim vrt neslouží pro ekonomickou činnost, nafakturuji s DPH, odvedu , a tím jsem " z obliga " ?
obce, dobrá,veřejnoprávní činnost, ale podnikatelé..
uf,
nenudila jsem se ani před zavedením tohoto vynálezu ( PDP ),ale teď abych se u každého vrtu, výkopu, opravy, údržby nořila do hluboké úvahy, k čemu to bude odběrateli sloužit, no to abych si opatřila skleněnou kouli ..
původně fakturujeme jako osobě, ta pak se rozmyslí " chci to uplatnit " tak tedy se předělá faktura na FO s DIČ, pak se mu nelíbí PDP, tak tedy podepíše, že mu neslouží pro ekonomickou činnost, ale přitom si " uplatní "
my tedy vyfakturujeme s DPH :-)
a co třeba nemocnice? montujeme třeba protipožární systémy na sálech. to bude pro ekonomickou činnost?
děkuji vám, budu se snažit, abychom aspoň byli krytí, když už tedy nemám často jistotu, jak zařadit danou práci v CZ CPA, tak ještě následně jaký účel..
takhle nebudu mít asi nikdy jistotu, že je to správně
jestli nenastal čas se rekvalifikovat :-) na něco jiného
Re: ještě prosím, kde je ta ek.čin. v zá
Ono tohle přímo v zákoně právě vůbec není. Jen zde:
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/legislativa_metodika_14310.html
Nejvíc mě udivuje "chce si to odečíst". Tím odběratel myslí - odečíst DPH? Vždyť ho v RPDP vůbec nezaplatí :-) Bude mít od Vás nižší fakturu.
Vím, že s takovými podnikateli je těžká domluva.
díky, GFŘ nám tedy naordinuje nějaký postup, který v zákoně není, proč potom se vlastně zatěžovat nějakým studiem zákona?
domluva s podnikatelem většinou není " když to neopravíte, tak vám neuhradím "
on právě chce fakturu s DPH, buď aby si mohl DPH odečíst, nebo se nechce zabývat PDP ( podávat výpis z evidence )
>>>>>>>DObrý den,
režimu PDP.
>>>>>Trval právě na to, aby byly práce fakturovány na něj
>>>>>jako FO, tak jsem usoudila, že chce dát do investic.
>>>>>Může mu pak dům sloužit pro něco jiného než
>>>>>ekonomickou
>>>>>činnost? myslela jsem, že plátci musím v každém
>>>>>případě fakturovat s PDP.
>>>>
>>>>plátci se fakturuje v RPDP jen pro ekonomickou
>>>>činnost, pokud není pro tuto činnost, pak klasicky s
>>>>daní.
>>>>záleží na účelu použití i pro plátce
>>>ještě prosím , kde bych nalezla v zákoně tu
>>>ekonomickou činnost?
>>>v § 92e, Poskytnutí stavebních prací, což je náš
>>>případ, je pouze " při poskytnutí stavebních prací ,
>>>které
>>>odpovídají........ , plátci, použije plátce RPDP.
>>>děkuji.
>>
>>Ono tohle přímo v zákoně právě vůbec není.
>>Jen
>>zde:
>>http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/legislativa_metodika_14310.html
>>
>>Nejvíc mě udivuje "chce si to odečíst". Tím odběratel
>>myslí - odečíst DPH? Vždyť ho v RPDP vůbec nezaplatí
>>:-) Bude mít od Vás nižší fakturu.
>>Vím, že s takovými podnikateli je těžká domluva.
>díky, GFŘ nám tedy naordinuje nějaký postup, který v
>zákoně není, proč potom se vlastně zatěžovat nějakým
>studiem zákona?
>
>domluva s podnikatelem většinou není " když to
>neopravíte, tak vám neuhradím "
>on právě chce fakturu s DPH, buď aby si mohl DPH
>odečíst, nebo se nechce zabývat PDP ( podávat výpis z
>evidence )
pokud má být v přenesené a uděláte s daní, vy musíte odvést, ale on NEMA nárok na odpočet, je třeba aby to i protistrana věděla
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 10. 2012 7:48
DObrý den,
jako plátci DPH fakturujeme vrt pro odběratele, FO,plátce DPH .
fakturujeme tedy v režimu PDP . Odběratel ale nechce takovou fakturu akceptovat, prý mu celý dům ( ke kterému studna patří ) a který letos staví, byl fakturován firmami klasicky s DPH, protože je konečný spotřebitel, máme si prý řádně prostudovat zákon, protože PDP platí jen pro subdodávky.
je velmi neústupný, náš majitel firmy též, a protože jsem na nic takového nenarazila, ráda bych věděla, jestli skutečně je někde v zákoně taková možnost - aby plátce plátci fakturoval stavební práce s dph
děkuji za radu